Transparentna Estonia - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Transparentna Estonia

 

Czas czytania: ~4 min


H77yZASfDmR3pTaEAMVCJSEteBkL5m43iA6UOzMvPExqBaQO8nIIKYWn0Rf3_big-tallinn-city-hall-01.jpg
Podstawową cechą demokracji powinna być jawność działań rządzących. W projektach gmachów administracyjnych wątek transparentności pojawia się więc bardzo często. Tak jest również w przypadku koncepcji nowego ratusza w Tallinie, stworzonej przez duńskie biuro Bjarke Ingels Group (BIG) wspólnie z Adams Kara Taylor z Wielkiej Brytanii.
6KHlfysWUGv18tq0uCwQZvDjc21p2eivenj1LzXJbc9Trgb1UMbkclL4iL6V_big-tallinn-city-hall-02.jpg
Przedmiotem międzynarodowego, otwartego konkursu był projekt nowych budynków administracyjnych dla władz miejskich. Konkurs spotkał się z wielkim zainteresowaniem – zgłosiło się 81 zespołów, z czego do drugiego etapu jury zaprosiło 9.

Autorzy zwycięskiej koncepcji wyszli z założenia, że sukces powinien mieć wielu ojców, zwłaszcza, jeśli chodzi o projektowanie tak ważnych budynków użyteczności publicznej jak ratusz. Taki obiekt, by sprawnie funkcjonować, musi być kształtowany przy udziale użytkowników, mieszkańców miasta i polityków. Architekci często jednak o tej zasadzie zapominają i zamykają się na dialog z lokalną społecznością. Projektanci z BIG postanowili przywrócić tę zasadę, a efektem była całkowita zmiana pierwotnej koncepcji, która zakwalifikowała się do drugiego etapu konkursu. Ostatecznie powstała bardzo elastyczna struktura, umożliwiająca adaptację budynków do nowych, nieoczekiwanych potrzeb.

Kolejną podwaliną projektu nowego ratusza w stolicy Estonii było przekonanie, że dobre rządy i partycypacja w demokracji muszą bazować na wzajemnej transparentności. Z jednej strony wymaga to od polityków monitorowania i uwzględniania problemów, potrzeb i oczekiwań społeczeństwa, z drugiej – konieczny jest publiczny nadzór nad tym politycznym procesem. Nowy ratusz w Tallinie ma wcielać ideę transparentności w bardzo dosłowny sposób. Budynki poszczególnych departamentów umieszczone są na platformie tworzącej baldachim nad publicznym placem – rynkiem, w którym znajdują się punkty obsługi klienta. Między budynkami powierzchnia podestu jest przeszklona, co zapewnia dostęp dziennego światła.

Elewacje budynków administracyjnych otwierają się na wewnętrzny dziedziniec i otaczające miasto dużymi, panoramicznymi oknami. Dzięki temu, urzędnicy obsługujący klientów nie będą bezosobowymi administratorami podejmującymi decyzje „za ścianą”, a mieszkańcy Tallina będą mogli zobaczyć, jak wykonują oni swoją pracę. Z drugiej strony, również pracownicy administracji będą ze swoich biur obserwować toczące się za oknami życie publiczne. W intencji autorów projektu, widok tan ma sprawić, że problemy miasta i jego mieszkańców nigdy nie znikną z urzędniczych oczu i myśli. Ratusz będzie więc nie tylko otoczony przestrzenią publiczną, ale dosłownie zostanie przekazany w ręce mieszkańców, zapewniając im przyjazną przestrzeń dla spotkań z urzędnikami.

Rada Miejska, będąca „sercem” procesu demokratycznego, znajdzie się w wieży ratusza. Jej dach tworzy smukłą iglicę nawiązującą do kościelnych wież charakterystycznych dla krajobrazu starej części miasta. Do sali Rady Miejskiej będzie się można dostać przestronną klatką schodową albo windą bezpośrednio z rynku, a także z otaczających go biur. Sala ta będzie imponującą przestrzenią oświetloną przez wielkie okno wychodzące na miasto. Jej sufit pokryty będzie lustrami, dzięki czemu cała wieża stanie się wielkim, demokratycznym peryskopem, zapewniającym całkowitą transparentność w stosunkach między politykami a publicznością. W dawnych czasach sklepienia reprezentacyjnych sal ratusza dekorowane były freskami przedstawiającymi ziemie i terytoria należące do miasta. W nowym ratuszu w Tallinie sufit będzie prawdziwym, widzianym w lustrze obrazem stolicy. Za każdym razem, kiedy politycy podniosą wzrok, zobaczą miasto, za które są odpowiedzialni. Z kolei mieszkańcy, czy to uczestnicy protestów, czy zwykli przechodnie, będą mogli zajrzeć do wieży i zobaczyć, jak pracują politycy.

Cały zespół budynków administracyjnych ma zająć działkę o powierzchni 35 tysięcy metrów kwadratowych. Nie wiadomo jeszcze, kiedy będzie możliwe rozpoczęcie inwestycji. Prezydent Tallina – Edgar Savisaar – zapewnia jednak, że projekt zostanie zrealizowany mimo trudnej sytuacji na rynkach finansowych w Europie i na świecie.
BsBTFutDLV9XA9R10iDL1djgunMVPuVING1cB6a4j0QULnLKuTWg9YZQFKqy_big-tallinn-city-hall-03.jpg
13ziKBRg8rxc5SDwz67eFdhnkt9PlRHJII5zZZlNUusidDYyIl4qeQErdSDC_big-tallinn-city-hall-04.jpg
dCAGnL7brBPJOJ5sFCiGuTr4UuOeSjSNKcFO7832D0FCtDunx5OgnD33fL51_big-tallinn-city-hall-05.jpg
8d2gOdtyEUtDCcxWjjisOunNWzfat62YNYC7LvCrkDWJI9zDZLb6p5dtBlgB_big-tallinn-city-hall-06.jpg
FxM52hsdhpQA7uOCmgVCzNv1f7U3NDfkLyR4UcwvujNaadR66bTppUwYA822_big-tallinn-city-hall-07.jpg
it58qYEQ8DnQJGt4Ymx1Fb00LsiXPfCvRX8XS8ZfgDQdgmt8Xtz7oDp5kJ54_big-tallinn-city-hall-08.jpg
mCLQZL1zJZgK56zCmhzfkBbIhnzEG8LynpQtchE0xeTScrxZWlD4nXMAICGG_big-tallinn-city-hall-09.jpg
KX2b3vLHcez34QtjWPpviPZkMOlg9AWIeq51fEGK2ndYREyg41OZpaQYhztb_big-tallinn-city-hall-10.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera