Jak cuju - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak cuju

 

Czas czytania: ~3 min


E2psVnz33MheNYW1aai550eKQ0fgyUFe4TAFNLp9JJAyH8lScwqht0JABriI_unstudio-stadion-dalian.jpg
W Chinach w piłkę nożną gra się od czasów starożytnych. W cuju – bo tak pierwotnie nazywał się ten sport – grało się piłką zrobiona z kilku warstw kolorowego bambusa. Ta starożytna tradycja stała się bazą dla formy nowego stadionu, którym za kilka lat cieszyć się będzie najlepszy klub w chińskiej super lidze – Dalian Shide FC. Autorami projektu są architekci z holenderskiego UNStudio, którzy wygrali w rozstrzygniętym kilka dni temu zamkniętym konkursie. Stadion powstanie w rodzinnym mieście klubu – Dalian, położonym na południowym krańcu półwyspu Liaodong w północno-wschodnich Chinach. Nawiązaniem do formy starożytnej piłki będzie dwuwarstwowy, kratownicowy dach, złożony z modułów przypominających przeplatające się wstążki. Główny obiekt będzie miał 38,5 tysiąca m² powierzchni i pomieści 40 tysięcy widzów. Projektowanie stadionu architekci zaczęli od zdefiniowania podstawowych problemów i wymagań. Uznali, że istotą tego typu obiektów jest zapewnienie komfortu i emocji widzom. Ale to tylko wierzchołek góry lodowej – obok podstawowej funkcji stadionu jako areny, pojawiają się kolejne zagadnienia, takie jak estetyka budynku, program funkcjonalny, infrastruktura i kontekst przestrzenny. Dopiero zebrane wszystkie razem tworzą integralny obiekt. Kwestia infrastruktury dotyczy przede wszystkim zapewnienia łatwego dostępu do stadionu i dróg ewakuacyjnych, płynnego ruchu widzów wewnątrz oraz parkingów. Z kolei uwzględnienie kontekstu jest ważnym aspektem generującym związek nowego obiektu z miastem, a także możliwość wykorzystania istniejących w najbliższym sąsiedztwie środków transportu. W swoim projekcie dla Dalian architekci skoncentrowali się więc zarówno na możliwości połączenia nowego obiektu z obecną siecią transportu miejskiego, jak i zapewnieniu widoków na otaczające miasto, morze i góry oraz stworzeniu unikatowego, charakterystycznego obiektu sportowego. Główny stadion mieścić będzie widownię z lożą dla VIP-ów, centrum nadawcze dla mediów, biura, pomieszczenia dla sportowców i hol dla publiczności. Dodatkowo, projekt przewiduje realizację dwóch boisk treningowych. Całość zajmie działkę o powierzchni 144 tysięcy metrów kwadratowych. Ben van Berkel: „Projektując stadion inspirowaliśmy się starożytnymi piłkami cuju. Wykorzystaliśmy ich formę, żeby stworzyć dwuwarstwową konstrukcję dachu. Struktura ta funkcjonuje jako podwójne zamknięcie holu otaczającego trybuny. Otwarcia i szpary między poszczególnymi „taśmami” kratownicy otwierają widoki z budynku na otoczenie i zewnątrz do środka budynku. (…) Kluczowym zagadnieniem podczas projektowania stadionu w Dalian było dla nas zminimalizowanie dystansu między widzami a boiskiem, żeby w ten sposób zapewnić im jak najlepsze widoki z trybun i dać poczucie prawdziwego zaangażowania w sportowe widowisko. Łączy to stadion z budynkami teatralnymi, w których najważniejsze jest zapewnienie dobrego widoku i odpowiedniej odległości widzów od aktorów. Boisko stadionu Dalian potraktowaliśmy właśnie jak teatralną scenę. Dwuwarstwowy system siedzeń i zakrzywione linie trybun pozwolą widzom być tak blisko sportowców, jak to możliwe”
GsxLwV9ScDhwJ9SkHrSfqZFDunJnwFTk7V0Pvuspb1LJyNX1ICRT2lQs7Ucm_unstudio-stadion-dalian-2.jpg
aqKzgBxgafaMKwvC00DxmMq19gxFPDO83DDIWwmhFSm2PHmPDk6PBcqLgoqi_unstudio-stadion-dalian-3.jpg
DMQdfZMVaYUE5yxlaTYQUzRTcEBzQl4NhiMBjzJIlTVLxAAaJCSnvnwU2HgO_unstudio-stadion-dalian-4.jpg
pfanEA7jH6UbLup81h4H00xXNcb0yQEgT5LWG8bRmV0yPW4O5BYbnXaIUfD6_unstudio-stadion-dalian-5.jpg
8ptm3YASdshpWepUjIcvYHq4FgTsEef42oQA58e6msjbFH3ZxhXnHOUIKRWl_unstudio-stadion-dalian-6.jpg
lvamfXbuiRKnKj1ShWlwkz1vhXVutneduus75apGCAVXDy2BUu6pvVOteoe2_unstudio-stadion-dalian-7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera