Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Plomba w paski

 

Czas czytania: ~2 min


xA14v9wT79iSlIatDhUS7NB1wuHDIakQWVunew5MvWPX1wZNRsTtmArOBPWz_steckelhorn.jpg
W Hamburgu aż huczy od nowych inwestycji i architektonicznych planów, które mają przekształcić dawne tereny portowe w tętniące życiem, nowoczesne dzielnice mieszkaniowo-biznesowe. Ta budowlana gorączka promieniuje na całe miasto sprawiając, że staje się ono jednym z najbardziej aktywnych centrów współczesnej architektury w Niemczech, a może i w całej Europie. Realizuje się nie tylko duże projekty urbanistyczne, ale także mniejsze projekty niezbędne dla przywrócenia tkance miejskiej odpowiedniej gęstości i jakości. Jedną z takich inwestycji jest świeżo ukończony biurowiec przy ulicy Steckelhörn 11. Charakterystyczne, zaokrąglone formy artykułujących fasadę wertykalnych pasów nie pozostawiają wątpliwości co do autorstwa budynku – to najnowsza realizacja berlińskiego biura Jurgena Mayera H. Rzeźbiarsko ukształtowana bryła wyrosła w miejscu zrujnowanego budynku, wypełniając lukę w tkance architektonicznej centrum Hamburga. Trójkątna działka wciśnięta między dwa historyczne obiekty wymusiła specyficzną formę biurowca – podczas gdy fasada rozciąga się na odcinku 26,5 metra, tylna elewacja, zwrócona w stronę portu, jest zaledwie wąskim, pionowym pasem o szerokości niecałych 2 metrów. Zaprojektowany przez Mayera budynek powstał w zobowiązującym sąsiedztwie – jego najbliższy kontekst tworzy historyczna zabudowa, która zdeterminowała kształt i wysokość nowego obiektu, w nieco dalszym sąsiedztwie zaś znajduje się port i dwie związane z nim, ważne dla historii i przyszłości miasta dzielnice: XIX-wieczny Speicherstadt czyli jeden z największych na świecie kompleksów magazynów portowych oraz stopniowo realizowane Hafen City – potężny kompleks biurowo-mieszkaniowy, który ma zająć 155-hektarową działkę na dawnych terenach portowych. J. Mayer H. Architects: Wertykalne ukształtowanie budynku i jego rzut wynikają z konieczności dostosowania go do otaczającej zabudowy, a także z lokalnych przepisów określających dopuszczalną wysokość nowych obiektów. Seria wypukłych pasów tworzących dodatkowy wymiar fasady kształtuje specyficzną przestrzeń zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz biurowca. Nietypowa geometria rzutu budynku była podstawą dla całej jego organizacji. Pod względem architektonicznym i programowym jest on zwrócony w stronę ulicy Steckelhörn, ale jednocześnie jego sylwetka jest wyraźnie widoczna z historycznego Speicherstadt i nowego Hafen City. Na parterze mieści się przestrzenny hol oraz – w zwężającej się części kondygnacji – kawiarnia. Kolejne piętra zajmują biura, z których roztacza się widok na Kościół św. Katarzyny i/lub na Hafen City. Na wyższych kondygnacjach znajdują się balkony-loggie, a na dachu budynku – taras, z którego można podziwiać panoramę centrum Hamburga. Zespół projektowy: Jurgen Mayer H., Hans Schneider, Wilko Hoffmann, Marcus Blum Współpraca: Imhotep, Donachie und Blomeyer with Dirk Reinisch, Berlin Projekt: 2007-2009 Zakończenie budowy: październik 2009 Klient: Cogiton Projekt Altstadt GmbH, Hamburg Konstrukcja: WTM, Hamburg Fot.: David Franck
ApKvdQTYBilPXrroNNFbVblcnwmlrYQJozd6cDTUqP3adOkFXCybfyX4ac6B_steckelhorn-2.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera