Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wir na wyspach

 

Czas czytania: ~2 min


8Rjb17ovgHcYc78zOaR5X69or6u1GrliKKbSLLgOv5Hf8u3fTpRQns46wGGF_fiec-7.jpg
Za kilka lat studentów na Wyspach Owczych wciągać będzie prawdziwy uczelniany wir – nowe Centrum Edukacyjne w Marknagil. Konkurs na projekt jego siedziby wygrały wspólnie duńska pracownia Bjarke Ingels Group i biuro Fulgark z Wysp Owczych. Jego realizacja będzie największym przedsięwzięciem architektonicznym w historii Wysp. Centrum służyć ma koordynacji programów edukacyjnych w całym regionie. W ramach nowej instytucji będą niezależnie funkcjonować najważniejsze uczelnie Wysp Owczych: Wyższa Szkoła Techniczna w Torshavn i Wyższa Szkoła Biznesu Wysp Owczych oraz uczelnia sportowa. Centrum powstaje z myślą o 1,2 tysiąca studentów i 300 nauczycielach. Będzie miało 19,2 tysiąca metrów kwadratowych powierzchni. Budynek powstanie nie zboczu wzgórza, 100 metrów nad poziomem morza. Będzie się z niego roztaczał widok na góry, morze i port w Torshavn. Architekci nadali mu formę potężnego wiru, który z jednej strony promieniuje na otoczenie, a z drugiej wektor jego sił skierowany jest do wewnątrz, bo najważniejszym celem, który przyświecał projektantom, było zapewnienie wszystkim jednostkom optymalnego środowiska pracy i nauki. Projektując budynek, architekci zdecydowali się na metodę „od środka na zewnątrz”, w efekcie czego powstała funkcjonalna rzeźba, której formę zdeterminowały potrzeby instytucji. Wewnętrzna struktura budynku tworzyć będzie system „szkół w szkole”, ale architekci chcieli jednocześnie zapewnić poczucie wspólnoty i równości wszystkich studentów. Każda szkoła będzie funkcjonować niezależnie, dysponując niezbędną dla siebie przestrzenią, z uwzględnieniem zapasu, który będzie potrzebny w miarę rozrastania się Centrum w przyszłości. Poprzez połączenie trzech szkół pod jednym dachem, architekci stworzyli efekt wertykalnego kampusu, skupionego wokół wewnętrznego placu – wspólnego holu w kształcie rotundy zajmującego całą wysokość budynku. Ma on stanowić naturalny punkt spotkań i centrum życia uczelni. Jak wyjaśnia Jakub Pauli Johannesem z Fuglark Architects, taka organizacja wewnętrznej przestrzeni ma promować ideę wspólnoty i komunikacji między różnymi szkołami. Ukształtowane na różnych poziomach wnętrze z przeplatającymi się platformami, klatkami schodowymi i tarasami, jest nawiązaniem do pofałdowanego krajobrazu Wysp Owczych. Bjare Ingels: „Usytuowany w pagórkowatym krajobrazie budynek szkoły został ukształtowany raczej przez potrzeby funkcjonalne wnętrza niż zewnętrzne ograniczenia. Architektoniczna ekspresja nowego Centrum Edukacyjnego w Marknagil jest odzwierciedleniem idei: forma podąża za funkcją”.
v4xq68kgvpsBD6vQDkFdaYacrISG7UOGp3XDw5hpM24aa9gtiWGaU3su84R8_fiec.jpg
q5ct7WRIig9hg7NvT4nGynPvs7ZjDIH6gehhOX6CvsOzLkn2fXixzIBucBpS_fiec-2.jpg
vqZtHn9fPmz2qriTBQrZK0wPAdZGeQYWP951fgQb2x5sUF1ZnFRnkfjPtPlO_fiec-3.jpg
wdbOyULnHDvIPX7hgMlfOvEPlfpc155oaTyghlC3gyLn1pOj7UwjCbfOQtVS_fiec-4.jpg
9yQBNqTk2hjooIgugNCs0SnjYHHD7AAd0VWMCXLrpE9TSR2mmjltFiqQM7xX_fiec-5.jpg
TpJr0BOmBWncysCBrDVk4LkWoGh8tqASnwGqxun9S3FvXPfjYsw0Ks8yiK3o_fiec-6.jpg
0yRb83XwJcNPWuRkzV90Vub4xQgRj7vS7uNrysbmCfndd6y2y8wEuNKHrdTT_fiec-8.jpg
DLQCmc6Ap4moZgfagQYPQ0qXeASxu4b3aWlvjoxa6WTiZ2M6QfLOhLF3SxI4_fiec-9.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera