Gołąb na wzgórzu - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Gołąb na wzgórzu

 

Czas czytania: ~2 min


A5CmplH1YGp81vzzBWhA1uI6g1Hxm7qSOFEz3udf3WmQAQDypzR9nH8ftPWZ_dove-of-peace.jpg
O Ordos w Mongolii Wewnętrznej świat usłyszał blisko dwa lata temu, kiedy rozpoczął się tam wielki, architektoniczny eksperyment. 100 młodych pracowni z całego świata wybranych przez Jacquesa Herzoga i Pierre’a de Meurona, projektuje dla powstającego tam parku kulturowego 100 prywatnych rezydencji. Nad artystycznym poziomem przedsięwzięcia czuwa chiński artysta Ai Wei Wei, z którym biuro Herzog & de Meuron współpracowało podczas realizacji Ptasiego Gniazda na igrzyska olimpijskie w Pekinie. Projektowane przez międzynarodową śmietankę architektoniczną luksusowe rezydencje, w połączeniu planowanymi w ich sąsiedztwie szkołami i biurami oraz Centrum Przemysłu Kreatywnego i Instytutem Sztuki i Designu, mają ożywić pustynną krainę i przyciągając do niej turystów. Na górującym nad nimi wzgórzu wzniesiony zostanie kościół, którego projekt, na zamówienie biura urbanistycznego Ordos, stworzyła pracownia Sunlay Design z Pekinu. Bryła zwanej metaforycznie „Gołębiem Pokoju” protestanckiej świątyni, której rzut przypominać będzie ptaka w locie, jest architektoniczną, abstrakcyjną interpretacją gołębia niosącego w dziobie gałązkę oliwną. W zbudowanej z miękkich krzywizn, dynamicznej sylwecie powtarzającej linię przecinającej działkę drogi, dostrzec można insirację kaplicą Notre Dame du Haut w Ronchamp Le Corbusiera, a także zaprojektowanymi przez Tadao Ando Świątynią na Wodzie oraz Kościołem Światła. Projektując kościół, architekci chcieli się również odwołać do naturalnego ukształtowania terenu wyżyny. Ulokowana na szczycie wzgórza betonowa bryła kościoła z daleka wyglądać będzie jak jedna z nagich skał, które znaczą surowy, pustynny krajobraz Mongolii Wewnętrznej. Budynek posadowiony będzie na betonowej platformie – tarasie, której część zajmować będzie płytki basen. Przeprute w zewnętrznych ścianach świątyni otwory wprowadzą do wnętrza grę światła i cienia. Ma ona podkreślać dialog między przestrzenią zewnętrzną i wewnętrzną, a jednocześnie dodać tej ostatniej głębi i wprowadzić nastrój sprzyjający zadumie i modlitwie.
IqQszBWp1NTuEwLmxkZgEXm0FLy56RuLjFZtSup0Nn4qbZ8xD26Wlj5tOXfd_dove-of-peace-2.jpg
tNNIOMlOZS75GJunypQYKAMP2OSNvu9h2xc92yrCFfp4Vx0fYg6XDlS1Cg3N_dove-of-peace-3.jpg
OlSx4IHyhrAwaYY9O6U9QoC6JDowC6q6ZHlkZd0s5AesZAb7npaTCKi2gYvg_dove-of-peace-4.jpg
yKFNm3CImJFseww5jNNo4L9ykFVziNxrqmaWnhAig6IcwWLq4aA1A2bVRX0T_dove-of-peace-5.jpg
WNyNA1CpGhlvVFgjveFas6cSbPoe9kxWk41dRCgeG33QV5y8Ge0N9Z5eO1mj_dove-of-peace-6.jpg
WA9Wkp8BoDvO1yycwYuRQwAH7yj4hfH298BFkaLNMUaNOjQEQ3notUiTtOi1_dove-of-peace-7.jpg
dudpihn3Gs51HYe4IAw5kFzHqdbO89FBzKBH7dmyhDIXgCCQt8aNb6r9lzeB_dove-of-peace-8.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera