Z dżunglą pod rękę - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z dżunglą pod rękę

 

Czas czytania: ~3 min


yL1FHiBQvIwLAbXhpKeCmAIpvc29OtmD2tuQ36ihin5fnUN9wT6gKpEQz1Xx_mecanoo-wei-wu-ying.jpg
Tajwan walczy o miano azjatyckiego potentata kulturowego. Dopiero co ruszyła budowa zaprojektowanego przez Toyo Ito nowego gmachu opery w Taichung w centralnej części wyspy, a już rozpoczęła się kolejna wielka inwestycja. W Kaohsiung przy południowo-zachodnim wybrzeżu powstaje centrum sztuki Wei-Wu-Ying.

Zaprojektowany przez holenderską pracownię Meconoo kompleks kulturalny o powierzchni 141 tysięcy metrów kwadratowych będzie jednym z największych tego typu obiektów w Azji, a zarazem jednym z najbardziej zaawansowanych pod względem technologicznym. W jego ramach funkcjonować ma nowoczesny teatr, sala koncertowa, opera, sala recitalowa, biblioteka publiczna oraz studia muzyczne i taneczne.

Centrum Wei-Wu-Ying powstanie w północno-wschodniej części rozległego miejskiego parku. Będzie to nie tylko pierwsze centrum sztuk performatywnych w południowym Tajwanie, ale także największa inwestycja kulturalna tajwańskiego rządu w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci. Centrum ma się stać nową ikoną liczącego prawie 3 miliony mieszkańców Kaohsiung i być wyraźnym znakiem transformacji miasta z ośrodka portowego w nowoczesną, kulturalną metropolię.

Projekt Francine Houben – założycielki i głównej projektantki Mecanoo – bazuje na założeniach typowych dla współczesnej architektury holenderskiej, która duży nacisk kładzie na jak najsilniejszą integrację budynków z otoczeniem. Inspiracją była dla niej bujna roślinność strefy tropikalnej, którą można podziwiać w parku Wei-Wu-Ying. Punktem wyjścia dla koncepcji budynku była plątanina gałęzi i pni drzew – budynek o organicznych kształtach nakryty będzie falistym dachem przeprutym licznymi świetlikami, które filtrują światło i zapewniają naturalną wentylację. Dzięki integracji otwartej przestrzeni budynku z sąsiednim pasem zieleni i rozległymi terenami parkowymi, architektura i natura przenikają się, stając się jedną przestrzenią.

Z drugiej strony, w projekcie nie zabrakło również wątków europejskich. Zainspirowani greckim teatrem architekci umieścili na dachu budynku – w miejscu, w którym opada on do ziemi – zewnętrzny amfiteatr. W ten sposób otaczający budynek park staje się dodatkową, nieoficjalną sceną ludzkich aktywności. Pełen łagodnych wzniesień, dolin i sadzawek znajdzie swoją kontynuację pod wielkim dachem budynku. W jego cieniu bowiem – obok obiektów kultury – powstać ma przestrzeń publiczna, w której można będzie spacerować, ćwiczyć Tai Chi, medytować lub po prostu odpoczywać chroniąc się przed upałem.
Program kompleksu kulturalnego Wei-Wu-Ying obejmuje: salę koncertową z widownią dla 2 tysięcy osób, operę dla 2,250 tysiąca widzów, teatr z widownią, która pomieści 1,250 tysiąca osób, salę recitalową z 500 miejscami, bibliotekę o powierzchni 800 metrów kwadratowych, sale prób, zajęć edukacyjnych z muzyki i tańca oraz warsztatów o łącznej powierzchni tysiąca metrów kwadratowych. W całym centrum będzie się mogło pomieścić około 6 tysięcy widzów.

Centrum Wei-Wu-Ying ma być gotowe w 2013 r.
qJdibn6oJK5j2Z59DkI8ftvGDiKwu3NzlaQGRtqKTY9rwhf7QuMCVmno5S0e_mecanoo-wei-wu-ying-2.jpg
Zobacz projekt nowej opery w Taichung autorstwa Toyo Ito
OhhfFSw0htDd9XR8Egf8TorhC87lKTso8v22ZL1z2E1Lo0tlvug9PvWFEtEr_mecanoo-wei-wu-ying-3.jpg
PbtsAdjBkBsYxALTNTYPhb72l61RWpeTQw0ps8gwE14UU7owSnhiRTTBD18J_mecanoo-wei-wu-ying-4.jpg
rurj9L0trjyTq3xQNjabQTFHZNYPFpzvw6aikysSvfmWP8bSS0uUt6VzQgSR_mecanoo-wei-wu-ying-5.jpg
NgEh56vzGlXaFwh24jB2TTT50k3heqe74k3KqvbhPbxs7JvOPVxVdeyGIL0e_mecanoo-wei-wu-ying-6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera