Skosem - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Skosem

 

Czas czytania: ~1 min


jIFsNLahvQ2bTcnQzxLlPW1Vjl38L5PjJOV84VocayUB1WeJPn1wvjsWX7Ud_deichman-library-competition.jpg
Ponad rok temu rozstrzygnięto konkurs na nową bibliotekę „Diagonale” w Oslo. Wybrano pracę autorstwa Lund Hagem Arkitekter AS. Nowy obiekt stanie w bezpośrednim sąsiedztwie opery autorstwa Snohetty oraz planowanego dworca kolejowego Oslo Central Station. Port Bjørvika w Oslo staje się więc powoli zagłębiem innowacyjnej, nowoczesnej architektury. Do tego ukośnej. Projekt biblioteki oparty jest na wizualnym podziale obiektu na trzy części, co pozwala na dostosowanie go do ludzkiej skali i zintegrowanie z miastem. Sama nazwa odnosi się do diagonalnej zasady, którą kierowali się projektanci. Dzięki ukośnym przecięciom fasady uzyskano ekspozycję na pobliskie ulice i place oraz rozmycie granicy pomiędzy jej wnętrzem, a otoczeniem. Skośne cięcia bryły idealnie korespondują też z pobliską operą. Biblioteka umieszczona jest na brzegu morza. Zapewnia to użytkownikom doskonałą panoramę miasta, fiordu oraz zielonych wzgórz Oslo. Wejścia od stron wschodniej, zachodniej oraz południowej zaakcentowane są przez duże, ukośne wcięcia w elewacji, które jednocześnie zapewniają wgląd do różnych części obiektu. Dają też dostęp światła oraz widok biblioteki z pobliskich ulic i placu. Dzięki temu budynek jest zintegrowany z centrum miasta. Obiekt spełnia też najwyższe kryteria „zielonej architektury”. W elewacji jedynie 20% jej powierzchni stanowią tradycyjne przeszklenia. Pozostałe 80% wykonane jest ze szkła pokrytego nanożelami. Dzięki temu mają korzystne wskaźniki przenikania ciepła i przepuszczania światła.
M1VexTMc5ur7hxITz37uNp1wd3sdZQKhEMHG0sRmoEuKuwP0fPAfNfw74hf6_deichman-library-competition-model.jpg
nAkscoZwqgmBzpaemWXZULXFRVJtS78CbG9pwvkmAGVXYPI1mn8MCMbjkpQS_deichman-library-competition-site.jpg
JaatXa2AUzy38DyK24fZyBkTyCdKOiFgOx0LOnFvXhRAbyukVUcG9DbtGZjj_oslo1.jpg
46eAPMIE2dVjHt7SCJafNoIXHmCPWoWvtUjdlc2UZQ0MDuyJpSsEYBDqqBHy_oslo2.jpg
g9d0MY3I8klC6LbRWxHy3s4095NaUKc1fV0NGIN98fTmJTEZeCLQtJ7R5NLD_oslo3.jpg
EmlQFNgfBG1MD2SqbvgugAeyH54Y9GxjOontMF97yAaUJimlupSgF48f1jMl_oslo4.jpg
PI9K1TdK2DaW5lm9PpAqDgzc6H0bgMFamcd4uCt8DMfZlVPKl8t6rR51OJCM_oslo5.jpg
A5pypBR4lB9oG6hpjwDcpd72gYH0yuz5igZe0WRLPQvgSW6ThCYSH9NsjrYx_oslo6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera