Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Elastyczna szkoła

 

Czas czytania: ~1 min


fshxWoRFWCWhl7m6b36AbjC4oLs9TakqYRaYrDDLOhFf3g9b9Lli2wbfFqKI_blow6.jpg
Jak połączyć ze sobą w szkole zabawę i naukę ? Dla autorów jednej z prac zgłoszonych do konkursu „Open Architecture Challenge: Classroom” to proste. Zaprezentowane rozwiązanie modułowe tworzy przestrzeń, w której dzieci mogą bawić się, pracować, uczyć w przyjemnym i elastycznym środowisku. Rozwiązanie uwzględnia dużą powierzchnię wspólną, którą uczniowie mogą sami konfigurować i komponować. Można budować małe ławki, do stolików doczepiać blaty przeznaczone do specjalistycznych projektów, np. eksperymentów naukowych, artystycznych, komputerowych. itp. Dzieci oraz nauczyciele mogą przystosować przestrzeń do programu danego dnia. Podłoga jest zbudowana z pochodzących z recyklingu opon samochodowych. W górnej części opony są łączone i przekształcane w sześciokątne panele podłogowe. Ocynkowane nierdzewne rury ze stali i złącza montażowe piętrzą się pod kopułą. Możliwe jest także utworzenie tam wejścia dla dzieci – miejsca bardzo przypominającego dżunglę. Bardziej tradycyjne wejście znajduje się w łuku z drewna i szkła, która umieszczone są na obu końcach bryły razem ze sterowanymi oknami i punktami połączeń głównych struktur. Podstawowa konstrukcja podwójnej ściany to nadmuchiwana tkanina, która przyjmuje kształt pęcherzy. Za pomocą takiego samego systemu można całość podzielić na mniejsze pomieszczenia. Pęcherze są transparentne i umożliwiają dostęp naturalnego światła do pomieszczeń. Ławki są w pełni elastyczne i mogą być przenoszone w dowolne miejscu wewnątrz lub na zewnątrz sal klasowych. Są też przystosowane do przechowywania rzeczy każdego ucznia. Cały zespół szkolny składa się z prefabrykowanych elementów. Ich zestaw jest dostarczany w ciągu kilku dni. I w kilka dni można zbudować nadmuchiwaną szkołę.
L8Tn4iFCn9PjrL50C0D5bxuEzFR9smL59O4xDNltImtMhckJJj64L6y7toni_blow5.jpg
MXdIYyBNmj2lY9EjZ2LbayjhbCv6CFrXZ8rD0DbnINhXa7Tg29HRk3Mb3uey_blow1.jpg
ZtwdwAasvtqG9sQPDl03WoLPBcV5voHSyKizkUvxGLww9ZOcLnTOQ5Uusfox_blow2.jpg
rMR5Ueh5TkjZrmILy43UTaqRGnLFy7sYZHQfGxneOD3DO5Dt4XmIS8L6vj06_blow3.jpg
U0FWOjJotaEGVCBQfPcItvnFGGdGVYnfI3Fu8X6iViiiymSlKGmH3bnYdTzu_blow4.jpg
S17wRican4ewAeuVfuDB3YUXIcgJISVDx3jvmFUWWqZHkyYPhZ00ftTIu8sz_blow7.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera