Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Alejandro Aravena projektuje w Katarze

 

Czas czytania: ~2 min


Alejandro Aravena wraz ze swoją pracownią Elemental wygrał konkurs architektoniczny na projekt Qatar Art Mill, ogromnego muzeum sztuki, które ma powstać na wybrzeżu w stolicy Kataru, Dosze. Będzie to pierwsza realizacja tej pracowni o tak dużej skali. Co laureat Nagrody Pritkzera zaproponuje w jednym z najbogatszych krajów świata?

 

4zc3HBcNSsF8Zj8hkGkkU84CKQJTdaxRQzXSzInCUlhsYhalqA0iDZqoT5WU_e4rwzz5b2wkjah6djpg.jpg

Alejandro Aravena w 2016 roku został uhonorowany Nagrodą Pritzkera. Doceniono wtedy społeczną wrażliwość chilijskiego architekta, jego misję poprawy jakości taniego budownictwa mieszkaniowego, jego zaangażowanie w rozwiązywanie palących problemów naszej planety. Gdy Aravena odbierał tę prestiżową nagrodę nie miał na koncie komercyjnych realizacji, choć już wcześniej projektował gmachy użyteczności publicznej na publiczne zamówienia.

Y5TOBdPcwjCcIOsALAqnB54jQgyPcWluTccZfzavVpeUTpFtQOvOVRqXmIas_smkqkob7gzvnaotgjpg.jpg

Alejandro Aravena jest szefem pracowni Elemental. I to właśnie razem ze swoimi współpracownikami z biura architekt zdobył pierwszą nagrodę w rozstrzygniętym  15 maja 2017 roku międzynarodowym konkursie na projekt Quatar Art Mill – Młyna Sztuki – ogromnego muzeum, które ma stanąć w mieście Doha, stolicy Kataru.

Q5G53n3QMFspIXSZvNUQmBHkinJHLctqOuTVYgmy9FmDUUHngtf3B35VvC85_te3mxyoekhqhz4jfjpg.jpg

Alejandro Aravena ze swoim zespołem zaproponował najlepszy pomysł na przebudowanie na potrzeby muzeum silosów zbożowych, stojących obecnie w dawnym porcie, na wybrzeżu Dohy. Muzeum ma mieć nawet 80 000 m2 powierzchni, a powstać ma w wyniku przebudowy i rozbudowy poprzemysłowych, betonowych obiektów. Aravena zainspirował się geometrycznym rytmem silosów – co więcej, postanowił zbudować ich jeszcze kilka.

 

Alejandro Aravena zaprojektował potężny podest z wyłaniającymi się spod ziemi salami muzealnymi. Na platformie zaś zaproponował zbudowanie „lasu” brył przypominających kształtem silosy. Te bryły miałby nie tylko stać się znakiem rozpoznawczym zatoki (nowe muzeum będzie z trzech stron otoczone wodą), ale pełnić także rolę specjalnych „kominów”, poprawiających cyrkulację powietrza, a co za tym idzie chłodzenie wnętrz muzeum. Za pomocą bardzo prostych, geometrycznych brył Alejandro Aravena stworzył budowlę, która ma szansę stać się jedną z wizytówek miasta.
Źródło: http://bustler.net, https://competitions.malcolmreading.co.


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekty Architektoniczne, Wyniki Konkursów Architektonicznych

S.V. House – nowy jak stary
S.V. House – nowy jak stary

S.V. House – to projekt Rocco Borrominiego, zrealizowany w wyjątkowo malowniczym miejscu włoskich Al ...

Park of Poland – gigantyczny park rozrywki
Park of Poland – gigantyczny park rozrywki

Park of Poland – to, jak zapewnia jego inwestor - pierwszy park rozrywki na dużą skalę w Polsce i w ...

Konkurs 120 Hours – nagroda dla Polaków
Konkurs 120 Hours – nagroda dla Polaków

Konkurs 120 Hours – to dowód na to, że młodzi architekci i studenci architektury są żądni wyzwań i l ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera