Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drewniane centrum kultury z pracowni ARX

 

Czas czytania: ~1 min


Drewniane centrum kultury powstało na portugalskim wybrzeżu, w miejscowości Costa Nova. Pracownia ARX, odpowiedzialna za projekt, nadała budowli dynamiczny kształt, który został jednocześnie starannie wkomponowany w okoliczny krajobraz.

 

Drewniane centrum kultury powstało na portugalskim wybrzeżu, w miejscowości Costa Nova. Pracownia ARX, odpowiedzialna za projekt, nadała budowli dynamiczny kształt, który został jednocześnie starannie wkomponowany w okoliczny krajobraz.

costa nova cultural center

Drewniane centrum kultury powstało w miejscowości Costa Nova po to, by służyć lokalnej społeczności. W budynku mają się odbywać wydarzenia kulturalne, ale działać będą też różne organizacje społeczne, gmach ma być miejscem spotkań, działań, najróżniejszych aktywności dla tych, którzy mieszkają w okolicy. Obiekt jest inwestycją publiczną – zbudowaną przez lokalne władze.

costa nova cultural center

Drewniane centrum kultury stanęło praktycznie na plaży. Ta lokalizacja zdeterminowała kształt budowli. Architekci chcieli, żeby budynek był otwarty, miał ciekawą, atrakcyjną formę. Jednocześnie powinien być wkomponowany w krajobraz, nie może dominować nad służącą przede wszystkim rekreacji okolicą.

costa nova cultural center

Architekci zdecydowali się sięgnąć po drewno, które jest tradycyjnym budulcem nadmorskich pawilonów. Co więcej, nowy obiekt zbudowali używając lokalnych, tradycyjnych technik. Nie stworzyli jednak kopii nadmorskiego pawilonu – opracowali bryłę o dynamicznym kształcie, pełną tarasów, miejsc do wypoczynku, otwartą na okolicę, zachęcającą do wejścia.

costa nova cultural center

Drewniane centrum kultury zostało zaplanowane w poziomie – budynek jest rozłożysty i płaski. Dzięki temu nie góruje nad plażą, a swoją ekspresyjną sylwetką nasuwa skojarzenia z targanymi morską bryzą żaglami czy falami. Bogato rozczłonkowany, płaski budynek stapia się z piaszczystymi wydmami także dzięki budulcowi – drewnu o naturalnym, zmieniającym się w czasie kolorze.

 

Foto: https://arx.pt

 

Zobacz także: S.V. House – nowy jak stary


Podepnij swój artykuł

tagi

Realizacje Zagraniczne

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera