Toaleta w Płocku – efekt konkursu architektonicznego - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Toaleta w Płocku – efekt konkursu architektonicznego

 

Czas czytania: ~2 min


Konkurs architektoniczny na projekt publicznej toalety jest przez firmę Koło organizowany już od ponad 20 lat. Uznawany za prestiżowy, cieszy się dużą popularnością wśród architektów, ale i publiczności, która śledzi proces realizacji nagrodzonych projektów. Bo wyłonione w drodze konkursu architektonicznego koncepcje są wdrażane w życie.

 

wyniki konkursu, koło

Poznaj wyniki konkursu architektonicznego

 

Nagrodzone przez jury konkursu architektonicznego pomysły na firmowane przez markę Koło toalety powstały już m.in. w Warszawie http://sztuka-architektury.pl/article/4158/luksus-na-plazy  i w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą http://sztuka-architektury.pl/article/2437/toaleta-za-plotem . Teraz realizacji doczekał się projekt z 2016 roku http://sztuka-architektury.pl/article/7887/projekt-lazienki-2016-8211-oto-laureaci.

wyniki konkursu, koło

W efekcie konkursu architektonicznego marki Koło wyłoniono ciekawy pomysł, który niedawno władze Połocka postanowiły zrealizować. I tak w alei Roguckiego w północno-zachodniej części Płocka powstała publiczna toaleta – projekt architektoniczny Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja, zwycięzców konkursu z 2016 roku.

wyniki konkursu, koło

Pomysł Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja na bryłę publicznej toalety był tyleż prosty, co niezwykle atrakcyjny. Autorzy projektu architektonicznego postanowili kabiny i umywalnie ukryć w zielonym pagórku, którego dach i elewacje mogłyby służyć do rekreacji – zimą do jeżdżenia na snakach, latem – do wypoczynku na trawie. Jak można było przeczytać w uzasadnieniu werdyktu konkursu architektonicznego na projekt łazienki Koło: „Nagroda została przyznana za wyraźne ukształtowanie miejsca rekreacji, zabaw, spotkań, dla którego toaleta miejska jest tylko jednym z powodów do złożenia tam wizyty. (…) Proekologiczne ukształtowanie przestrzeni trafnie odczytuje współczesne wyzwania jakie stają przed humanistyczną sztuką, jaką jest architektura”.

wyniki konkursu, koło

Projekt łazienki w parku

 

Ale to nie wszystko: budowa wyłonionej w konkursie architektonicznym toalety stała się pretekstem do rewitalizacji dużego fragmentu okolicy. Projekt architektoniczny Stanisława Łakińskiego i Łukasza Spychaja stał się częścią większego przedsięwzięcia, w ramach którego nowe oblicze zyskał teren o powierzchni czterech hektarów. Wokół nowej publiczne toalety powstał park z łąkami kwietnymi, nowymi drzewami i ławkami, kaskadami wodnymi, jednym słowem – atrakcyjny teren wypoczynkowy i rekreacyjny dla mieszkańców. Innowacyjny, nietypowy projekt architektoniczny toalety nie tylko doskonale pasuje to tego obszaru, ale i właściwie przysłużył się do tej pozytywnej zmiany.

Toaleta Koło

Lokalizacja: Płock, al. Roguckiego

Inwestor: Urząd Miasta Płocka

Projektanci: Stanisław Łakiński i Łukasz Spychaj

Realizacja: 2018

Źródło: www.kolo.com.pl, https://konkurskolo.pl, www.facebook.com/KOLOzawszewdobrymstylu, http://nieolewamymiasta.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacje Architektoniczne, Łazienka, Hot

Drewniane domki Cichosza w Szydłowie
Drewniane domki Cichosza w Szydłowie

„Architektura to uzupełnienie pejzażu i zarazem jego dopełnienie, bo gdy już powstanie to ten pejzaż ...

Niezwykła rozbudowa domu
Niezwykła rozbudowa domu

Jeszcze kilka lat temu w kamienicy na wrocławskim Ostrowie Tumskim działał punkt usługowy z branży p ...

Biurowiec na wąskiej działce
Biurowiec na wąskiej działce

Nasze miasta są coraz gęściej zabudowane, a mieszkańców i użytkowników miejskiej przestrzeni wciąż p ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera