Nowoczesna bryła centrum przesiadkowego w Żorach od Laboratorium Architektury - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowoczesna bryła centrum przesiadkowego w Żorach

 

Czas czytania: ~2 min


Od września 2019 roku żorzanie mogą korzystać z nowego centrum przesiadkowego, zbudowanego w miejscu dawnego dworca autobusowego. Mieszkańcy miasta doceniają nową inwestycję, uważając ją za znacznie bardziej funkcjonalną i ładniejszą od poprzedniczki.

 

Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury
Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury

Projekt nie tylko transportowy

Zależy nam na zwiększeniu atrakcyjności transportu publicznego dla pasażerów i wzroście bezpieczeństwa niechronionych uczestników ruchu” - mówił podczas otwarcia tej realizacji architektonicznej Waldemar Socha, prezydent Żor. Choć transport publiczny w Polsce wciąż pogrążony jest w kryzysie, w kilku miastach zrozumiano potrzebę jego rozwijania i wspierania – stąd podobne projekty architektoniczne węzłów i centrów przesiadkowych np. w Solcu Kujawskim, Ustce, Stargardzie.

Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury
Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury

Projekt architektoniczny centrum przesiadkowego w Żorach opracowała pracownia Laboratorium Architektury, za swój główny cel stawiając wykreowanie takiej bryły i przestrzeni, w której pasażer będzie się czuł dobrze i bezpiecznie. Architekci zauważyli bowiem, że problemem polskich dworców jest projektowanie ich z myślą o wydajności, o funkcjach i działaniach koniecznych, ale nie o potrzebach użytkowników. „Nowoczesna, dobrej jakości przestrzeń publiczna sprzyja występowaniu różnorakich zachowań i interakcji społecznych poza tymi podstawowymi, powierzchownymi – wynikających z funkcji obszaru” - podkreślają architekci.

Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury
Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury
Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury

Zobacz dobrze zaprojektowany dworzec

Ich wizja architektoniczna chyba okazała się słuszna, bo mieszkańcy Żor szybko docenili budynek. Jasny, przeszklony, wyposażony w liczne i niebanalne miejsca do oczekiwania na autobus (drewniane amfiteatralne schody stały się popularne szczególnie wśród wracającej ze szkół młodzieży). Jeśli – tak jak w tym projekcie – dworzec potraktuje się nie jako „opakowanie” dla funkcji transportowych, ale jako atrakcyjną i przyjazną przestrzeń publiczną, pasażerowie szybko to docenią - będą chętniej korzystać z publicznych środków komunikacji. Centrum przesiadkowe w Żorach obsługuje autobusy, ruch samochodowy oraz rowerowy.

Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury
Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury

W centrum przesiadkowym w Żorach nakryty rozległym, płaskim dachem przeszklony dworzec jest tylko jednym z elementów przestrzeni. Projekt całego obszaru jest spójny i konsekwentny. Dworzec stanął tu na placu, dostępnym dla wszystkich i pozbawionym wyraźnych podziałów na jezdnie i chodniki. Plac jest przestrzenią publiczną (z zadaszoną częścią w postaci dworca), a zarazem poczekalnią otoczoną peronami. „Taki układ z pewnością spełnia podstawowy cele modernizacji, jakim jest zapewnienie płynnego ruchu autobusów oraz możliwie jak najbardziej wszechstronne zapewnienie komfortowej obsługi pasażerów” - podkreślają architekci.

Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury
Centrum przesiadkowe w Żorach, Laboratorium Architektury

Centrum przesiadkowe Żory - metryczka projektu dworca

Lokalizacja: Żory, ul. Męczenników Oświęcimskich
Inwestor: Miasto Żory
Projektanci: Laboratorium Architektury - Anna Małek, Tomasz Błażyca, Bartosz Garczarczyk, Paweł Maryńczuk
Projekt: 2017

Realizacja: 2019
Koszt inwestycji: 16,7 mln zł

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski, Wojciech Losa

Źródło: laboratoriumarchitektury.pl

Zobacz galerię zdjęć obiektu

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Bryła Architektoniczna, Bryła Budynku, Realizacja Architektoniczna

Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki
Rozbudowa szkoły w śląskim stylu z Autorskiej Pracowni Projektowej Manecki

„Nowoczesna bryła w śląskim stylu” – takimi słowami można opisać projekt Autorskiej Pracowni Projekt ...

Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu
Browary Warszawskie. Spektakularna rewitalizacja w Warszawie - prezentacja kompleksu

Browary Warszawskie to kwartał położony na warszawskiej Woli. Zaprojektowany jako miejsce, w którym ...

Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła
Webinarium Stiebel Eltron: Rozwiązania systemowe dla budownictwa jednorodzinnego oparte na powietrznych pompach ciepła

Zapraszamy na kolejne webinarium firmy Stiebel Eltron, podczas którego zostaną przedstawione gotowe ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera