Pracownia Demiurg dla matematyków - Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia Demiurg dla matematyków

 

Czas czytania: ~1 min


Rozpoczyna się realizacja projektu architektonicznego pracowni Demiurg. Będzie on polegał na remoncie i modernizacji budynku dawnego szpitala we Wrocławiu na potrzeby nowej siedziby Wydziału Matematyki Politechniki Wrocławskiej.

 

Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej od DEMIURG Project

Przebudowa zabytku

Projekt architektoniczny biura Demiurg na zmianę funkcji zabytkowych zabudowań dawnego szpitala nie będzie pierwszą tego typu realizacją; znamy już możliwości adaptacji szpitalnych obiektów na nowe cele – co ciekawe, wiele z nich zaprojektowano właśnie we Wrocławiu, jak obiekt Angel Care czy KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe.

Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej od DEMIURG Project

Celem projektu architektonicznego pracowni Demiurg jest nie tylko dostosowanie przestrzeni dawnego szpitala do nowych potrzeb studentów. Architekci postawili sobie za zadanie przywrócenie dawnej świetności zabytkowym obiektom, usunięcie późniejszych dobudówek, odtworzenie oryginalnej kolorystyki brył itp. Ważną częścią ich projektu jest także stworzenie wokół budynków przestrzeni przyjaznej użytkownikom. Jak to sami opisują: „Zagospodarowanie terenu projektuje się jako otwartą przestrzeń, z wydzieleniem stref: rekreacyjno-naukowej, chillout oraz przestrzeni wystawowej. Zaplanowano zróżnicowanie ukształtowania na terenie za pomocą miejscowych wzniesień, urozmaicając jednocześnie projektowany obszar i tworząc miejscowo ukryte zatoczki z siedziskami”.

Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej od DEMIURG Project

Projekt architektoniczny dla studentów

Poddany modernizacji i remontowi obiekt podzielono na trzy części, z których jedna służyć będzie celom dydaktycznym ii biurowo-administracyjnym, druga zostanie przeznaczona w całości na działalność organizacji studenckich, trzecia – łącznik – pomieści pokoje dla pracowników dydaktycznych.

 

Wydział Matematyki Politechniki Wrocławskiej - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Wrocław, ul.  Hoene-Wrońskiego 13c
Inwestor: Politechnika Wrocławska
Projektanci: DEMIURG Project S.A.

Powierzchnia użytkowa: 4408,58 m2

Powierzchnia terenu inwestycji: 5597,00 m2

Powierzchnia zabudowy: 1464,90 m2

Projektowana zabudowy dodatkowa: 39,80 m2

Projekt: 2020
Realizacja: 2021

Źródło: demiurg.com.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Projekt Budynku, Hot

Nowoczesny dom dostępny
Nowoczesny dom dostępny

RE: Joshua Tree House – to projekt architektoniczny pracowni REFORM Architekt Marcina Tomaszewskiego ...

Architektura z kontenerów
Architektura z kontenerów

Scandinavia Marine – taką nazwę nosi hotel, działający od kilku tygodni w miejscowości Zator w wojew ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera