Stefano Boeri stworzył projekt przebudowy jednej z dzielnic Tirany - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Projekt dzielnicy z dystansem społecznym

 

Czas czytania: ~1 min


Wielu architektów i urbanistów zastanawia się ostatnio, na ile światowa pandemia powinna zmienić projektowanie i sposób organizacji miast, aby pomóc mieszkańcom zachować nakazywany przez epidemiologów dystans społeczny. Na razie wciąż nie wiadomo, czy i na ile koronawirus zmieni światową urbanistykę, ale są projekty, w których te nowe wytyczne i wskazówki można już odnaleźć.

 

Projekt dzielnicy od Stefano Boeri

Do takich projektów architektoniczno-urbanistycznych należy koncepcja, jaką dla jednej z peryferyjnych dzielnic Tirany opracował Stefano Boeri. Włoski architekt, autor słynnych zielonych wieżowców Bosco Verticale w Mediolanie, dla albańskiej stolicy opracował koncepcję przebudowy i rewitalizacji położonej nad rzeką okolicy.

Projekt dzielnicy od Stefano Boeri

Projekt obejmuje teren o powierzchni 29 hektarów, przeznaczony dla 12 tysięcy mieszkańców. Dzielenia w nowym wydaniu ma być samowystarczalna, wyposażona w odnawialne źródła energii i własne źródła żywności i wody, ma działać też jako Smart City z szeregiem technologii usprawniających życie codzienne, ale i zapewniających bezpieczeństwo w obliczu np. trzęsień ziemi czy kolejnych epidemii.

Projekt dzielnicy od Stefano Boeri

Projekt architektoniczny i urbanistyczny Boeri’ego zakłada, że dzielnica będzie bardzo zielona oraz wielofunkcyjna – będą tu i mieszkania, i biura i wszystkie potrzebne na co dzień usługi. I pod tym względem teren ma być samowystarczalny – mieszkańcy nie będą musieli się ruszać ze swojej najbliższej okolicy, bo wszystkie sprawy będą w stanie załatwić na miejscu. W dzielnicy ma także – jak zawsze w nowo projektowanych terenach mieszkaniowych – dominować ruch pieszy i rowerowy.

Projekt dzielnicy od Stefano Boeri

Stefano Boeri zapewnił na terenie nowej dzielnicy dużo otwartych przestrzeni publicznych i zieleni. To właśnie dzięki nim ma tu być wygodnie zachowywać dystans społeczny – nie będzie tu wąskich chodników i wszędzie zaparkowanych aut, a szerokie, obsadzone zielenią trasy piesze, skwery i place, na których starczy miejsca dla każdego nie będzie ryzyka tłoku.


Źródło: stefanoboeriarchitetti.net


Podepnij swój artykuł

tagi

Projekt Architektoniczny, Przestrzeń Miejska

P180 - biurowiec na smog
P180 - biurowiec na smog

P180 - taką nazwę nosić będzie biurowiec, którego budowa właśnie rozpoczęła się w Warszawie. Piętnas ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera