Concordia Design na Wyspie Słodowej we Wrocławiu projektu MVRDV otwarta - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Concordia Design we Wrocławiu projektu MVRDV otwarta

 

Czas czytania: ~3 min


16 lipca 2020 roku na Wyspie Słodowej we Wrocławiu została oficjalnie otwarta bryła Concordia Design. To – jak nazywają to sami twórcy tego miejsca - „nowoczesne centrum kreatywności i biznesu z inkubatorem dla młodych firm i start-upów, przestrzenią co-workingową i otwartą strefą kulinarną”. Ze względu na przygotowującą projekt architektoniczny gmachu pracownię z obiektem wiązano wielkie nadzieje.

 

Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV
Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV

Nowy budynek we Wrocławiu

Projekt architektoniczny Concordia Design we Wrocławiu kilka lat temu opracowało holenderskie biuro MVRDV, znane na całym świecie ze względu na oryginalne, ciekawe, odważne realizacje architektoniczne. MVRDV od kilku lat jest także cenione w Polsce, ze względu na bardzo udaną i obsypaną nagrodami realizację z Poznania – biurowiec Bałtyk. Informacja o tym, że Holendrzy znów będą budować w polskim mieście została więc przyjęte z entuzjazmem.  

Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV
Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV

MVRDV pracowało nad projektem architektonicznym Concordia Design razem z wrocławskim biurem architektonicznym Q2Studio. Ich projekt obejmował renowację istniejącej kamienicy oraz rozbudowę jej o nową część. Jak piszą inwestorzy: „Powstały obiekt zyskał „dwie twarze” od strony Ostrowa Tumskiego bardziej dostojną – odrestaurowana część budynku z historycznymi elementami na fasadzie, z kolei od strony Wyspy Słodowej – mniej formalną -  to nowoczesna bryła z przeszkleniami i podcięciami u podstawy”. Czteropiętrowa kamienica zamieniła się w ten sposób w nowoczesny obiekt, w którym poza biurami i przestrzeniami co-workingowymi znalazło się sporo miejsc ogólnodostępnych – w tym specjalnie zaprojektowana strefa kulinarna z „różnymi propozycjami od street foodu hawajsko-azjatyckiego, piekarnię ze śniadaniami w stylu hiszpańskim oraz bistrem z kuchnią polską. Uzupełnieniem tych propozycji będzie dobrze znany już wrocławianom koktajl bar „Do jutra”. Projekt wnętrz strefy kulinarnej i korespondującym z nią barem - Słodowa na Dachu przygotowała pracownia architektoniczna mode:lina™”.

Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV
Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV

Oceń projekt architektoniczny znanej pracowni

Wśród atrakcji, „smaczków” w budynku znajduje się wielkoformatowe malowidło, zajmujące większą część ściany w strefie kulinarnej. Stworzyła je artystka wizualna Alicja Biała, absolwentka Via University College i The Copenhagen School of Design and Technology, obecnie studentka prestiżowej The Royal College of Art w Londynie. Motywem przewodnim tego fresku o powierzchni 500m jest „szacunek do codzienności, powolności”. „Wraz z architektami z MVRDV zależało nam, aby stworzyć demokratyczne miejsce, które stanie się przestrzenią integrującą ze sobą różne grupy mieszkańców. Staraliśmy się dobrze poznać specyfikę tego miejsca, jego historię i potencjał. Swoje miejsce znajdzie tu środowisko kreatywne, młody biznes, a z drugiej strony każdy, kto chce spędzić wolny czas w dobrze zaprojektowanej przestrzeni i szuka ciekawych wydarzeń” - tłumaczyła podczas otwarcia budynku Ewa Voelkel-Krokowicz, inwestorka Concordii Design we Wrocławiu.

Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV
Concordia Design we Wrocławiu od MVRDV

Ukończona bryła wzbudziła kontrowersje – pojawiło się wiele głosów rozczarowanych dość ciężką, przysadzistą bryłą, mówiono, że w obiekcie zabrakło finezji i polotu, którego oczekuje się po projektach tak znanego biura, jak MVRDV. Aby wyrobić sobie własne zdanie, najlepiej gmach obejrzeć osobiście – od kiedy jest otwarty i dostępny, może go odwiedzić każdy.

 

Zobacz galerię zdjęć Concordia Design

Concordia Design - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: Wrocław, Wyspa Słodowa
Inwestor: Spółka Pro Design Sp. z o.o.
Koncepcja architektoniczna: MVRDV
Projekt wykonawczy: Q2Studio
Projekt strefy gastronomicznej Słodowa  i baru Słodowa na Dachu: mode:lina™
Generalny Wykonawca: konsorcjum Demiurg i Wegner
Powierzchnia użytkowa budynku:  4687,24 m2
Powierzchnia całkowita: 7215,02 m2
Kubatura brutto: 27542,00m3
Powierzchnia tarasu: 645m2

Koszt inwestycji: 46 mln zł (w tym 16 mln dofinansowania z Unii Europejskiej)
Zdjęcia: Juliusz Sokołowski

Źródło: facebook.com/ConcordiaDesignWroclaw, hub.concordiadesign.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Obiekt Architektoniczny

Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców
Projekt modernizacji budynku dla dobra mieszkańców

Trwa XXIV edycja ogólnopolskiego konkursu Modernizacja Roku & Budowa XXI w., którego celem, jak pisz ...

Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online
Centrum przesiadkowe Żory – prezentacja online

Laureatem tegorocznego Plebiscytu Polska Architektura XXL 2019 w kategorii kubatura/obiekty publiczn ...

Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards
Pracownia Analog z nagrodą Architizer A+Awards

Międzynarodowy konkurs Architizer A+Awards miał w tym roku swoją ósmą edycję. Jego organizatorzy szc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera