Hala sportowa przy zabytkowym liceum im. Słowackiego - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hala sportowa przy zabytkowym liceum im. Słowackiego

 

Czas czytania: ~1 min


Położone w warszawskiej dzielnicy Ochota liceum im. Juliusza Słowackiego wzbogaciło się właśnie w nową halę sportową. Projekt pracowni Demiurg powstał z poszanowaniem historycznego kontekstu

 

Hala sportowa przy liceum im. Słowackiego w Warszawie

Geometryczna hala sportowa w Warszawie

 

Za projekt architektoniczny tego obiektu odpowiadała poznańska pracownia Demiurg Project. Nowoczesny obiekt dołączył tym samym do grona wielu zrealizowanych w ostatnich latach budynków o podobnej funkcji, m.in. w Katowicachw Krakowie czy w Pankach koło Częstochowy.

 

Ważnym elementem projektu architektonicznego było uwzględnienie parkowego otoczenia szkoły, a także statusu zabytku, jaki posiada gmach liceum im. Słowackiego. Architekci tłumaczą swój pomysł tak: „skupiono się na stworzeniu architektury nowoczesnej, nie naśladującej historycznej tkanki, ale i nie dominującej swoją formą nad szkołą”. Aby ten cel osiągnąć, sięgnięto po formy proste, uporządkowane, rytmiczne. Bryła hali sportowej zainspirowana została ładem funkcjonalistycznych form. Zdecydowano się nie stosować detalu, tworząc prostą, dwuwarstwową elewację ze szkła i stali.

Liceum Słowackiego. Hala sportowa

Obiekt sportowy wpisany w kontekst

 

„Rytm pionowej, współczesnej kolumnady rozrzedza się w kierunku otwartego terenu rekreacyjnego, a zagęszcza od strony istniejącej zabudowy. Mimo wielkich gabarytów obiektu, mieszczącego pełnowymiarowe boisko do piłki ręcznej oraz trybuny, zastosowane materiały, światłocień oraz gradacja transparentności na elewacji dają wrażenie lekkości” - mówi Inga Rolek, Lead Architect z pracowni Demiurg Project. Aby zminimalizować wielkość obiektu, część jego funkcji (np. sale fitness) zlokalizowano pod ziemią, dzięki czemu udało się przeciwdziałać dominacji nad okoliczną zabytkową zabudową oraz otaczającą przyrodą.

Hala sportowa przy liceum

Hala sportowa VII Liceum im. Juliusza Słowackiego - metryczka projektu

 

Lokalizacja: ul. Wawelska 46, Warszawa

Inwestor: Miasto Stołeczne Warszawa

Projekt architektoniczny: DEMIURG Project spółka akcyjna

Realizacja: 2020

Powierzchnia działki: 1900 m2

Powierzchnia użytkowa: 1678m2

Kubatura: 24254m3
Zdjęcia: Juliusz Sokołowski

Wnętrze hali sportowej przy Liceum im. Słowackiego w Warszawie
Hala sportowa przy liceum im. Słowackiego w Warszawie

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera