Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy Gurewicz – świdermajer odnowiony

 

Czas czytania: ~3 min


Termin „świdermajer”, jako żartobliwą parafrazę nazwy biedermeier, uwiecznił w jednym ze swoich wierszy Konstanty Ildefons Gałczyński. Nazwa błyskawicznie się przyjęła, bo doskonale opisywała bardzo charakterystyczny i wyjątkowy styl budownictwa drewnianego, jaki na początku XX wieku spopularyzował się w letniskowych i uzdrowiskowych miejscowościach wzdłuż rzeki Świder.

 

Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku
Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku
Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku

Zabytkowy obiekt przebudowany

Przedstawicielem stylu „świdermajer” był także pensjonat należący do Abrama Gurewicza, jedna z architektonicznych perełek Otwocka. Co więcej, obiekt był największym i najcenniejszym z drewnianych budynków wznoszonych w letniskowych niegdyś miejscowościach wzdłuż Świdra. Przez ostatnie dekady jednak pozostawał opuszczony i popadł w taką ruinę, że coraz bardziej wątpliwe były szanse na jego uratowanie. Na zlecenie prywatnego inwestora jednak podjął się tego zadania zespół ze znanej pracowni Grupa 5 Architekci, autorzy metamorfozy wielu zabytków, w tym łódzkiej fabryki czy wrocławskiego dworca.

Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku

W latach 1906 – 1921 Abram Gurewicz zbudował w Otwocku zdobny, drewniany budynek z przeznaczeniem na pensjonat. W tamtych latach podwarszawska miejscowość była znanym i chętnie odwiedzanym uzdrowiskiem i letniskiem, pensjonat cieszył się więc dużą popularnością. Autorzy współczesnego projektu architektonicznego modernizacji i remontu tej wyjątkowej – i ogromnej! - budowli, czyli zespół pracowni Grupa 5 Architekci, musieli szczegółowo zgłębić historię tego obiektu, aby móc przywrócić mu jego świetność.  Jak sami zapisali w opisie swoich działań: „Celem prowadzonych prac jest adaptacja i rozbudowa obiektu na potrzeby wysokiej klasy centrum medycznego z rozbudowaną diagnostyką ciężką, oddziałem łóżkowym oraz blokiem operacyjnym oraz częścią hotelowo-rekreacyjną z zapleczem gastronomicznym, a przede wszystkim przywrócenie obiektowi jego dawnego blasku”.

Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku
Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku

Architektura drewniana uratowana

Przed przystąpieniem do tej realizacji architektonicznej było jasne i potwierdzone licznymi ekspertyzami, że budynek znajdował się w katastrofalnym stanie technicznym. Na szczęście udało się z ruiny odzyskać, wyremontować i przywrócić na miejsce cenne ażurowe elementy dekoracyjne świadczące o przynależności dawnego pensjonatu Gurewicza do stylu „świdermajer” oraz oryginalne elementy wnętrza takie jak: wybrane elementy stolarki wewnętrznej, piece kaflowe oraz elementy balustrad i okuć wewnętrznych. Kolejnym ważnym elementem działań architektów było odtworzenie powiązania budynku z leśnym ogrodem za pomocą  otwartych altan, przeszkleń oraz tarasów. Dodatkowym polem działania architektów było uzupełnienie bryły o dwa pawilony: techniczny i rekreacyjny położone na terenie działki w dużej bliskości obiektu. „Ich bryły nie przekraczają gabarytów poszczególnych skrzydeł. Pawilony mają uzupełniać funkcję, którą planuje się realizować w istniejącym obiekcie z zachowaniem bryły pensjonatu” - podkreślają autorzy projektu architektonicznego.

Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku
Centrum medyczne Nowy Gurewicz w Otwocku

Patrząc dziś na efekty pracy inwestora, architektów i wykonawców tej realizacji architektonicznej pozostaje tylko przyklasnąć decyzji o zawalczeniu o odzyskanie drewnianego zabytku, przywrócenie mu dawnej, wydawało się, że utraconej, świetności.

 

Centrum medyczne MIRAI Clinic. Nowy Gurewicz - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Otwock, ul. Armii Krajowej 8

Inwestor: Klinika Medyczna MIRAI Clinic

Projekt koncepcyjny, projekt koncepcyjny wielobranżowy, projekt budowlany i projekt wykonawczy oraz nadzór autorski: Grupa 5 Architekci
Projekt koncepcyjny oraz wykonawczy wnętrz: Grupa 5 Architekci i MAMarchitekci
Projekt realizacyjny wnętrz: Urszula Brzozowska-Majdecka

Projekt architektury krajobrazu: firma TopoScape Sp. z o.o. (Justyna Dziedziejko, Magdalena Wnęk)

Powierzchnia użytkowa: 5 000 m2

Projekt: 2014 – 2016

Realizacja: 2020


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

tagi

Modernizacja Obiektu, Modernizacja Budynku, Realizacja Budynku, Realizacja Architektoniczna

Nowa architektura w przemysłowej okolicy
Nowa architektura w przemysłowej okolicy

Choć przemysł ciężki od lat nie definiuje już charakteru Górnego Śląska, wciąż w tym regionie istnie ...

Dla nowych mieszczan
Dla nowych mieszczan

419 kawalerek oraz 33 dwupokojowych mieszkań o metrażach od 25,58 do 37 m2 mieści budynek mieszkalny ...

Bryły od mieszkania
Bryły od mieszkania

Maćków Pracownia Projektowa realizuje kolejny projekt we Wrocławiu, zakończyła właśnie budowę pierws ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera