Nowa bryła dla przyszłych wirtuozów - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Szkoła muzyczna dla przyszłych wirtuozów

 

Czas czytania: ~3 min


W 2015 roku został rozstrzygnięty konkurs architektoniczny na projekt nowej siedziby zespołu szkół muzycznych w Warszawie. Mieszcząca się dotąd w budynkach przy ulicy Miodowej szkoła miała się przenieść na Mokotów – otrzymała na swoją siedzibę zabytkowy gmach dawnego sierocińca, na tyłach którego miała stanąć zupełnie nowa sala koncertowa.

 

Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1
Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1

Zwycięzca konkursu architektonicznego

Rozstrzygnięty w 2015 roku konkurs architektoniczny, w którym zwyciężyła propozycja zgłoszona przez pracownię Konior Studio obejmował projekt nowej zabudowy na tyłach frontowego budynku. Zabytkowy neogotycki gmach dawnego sierocińca miał zostać starannie wyremontowany i zaadaptowany do nowych funkcji – a także połączony z salą koncertową spod kreski zespołu Tomasza Koniora, którą właśnie zbudowano.

Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1
Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1

Jak podkreśla sam autor projektu architektonicznego sali koncertowej, jego celem nie było konkurowanie z neogotyckim gmachem. "Zastany kontekst zainspirował nas do stworzenia z zewnątrz architektury tła wyrażonej kontynuacją struktury, skali i rytmów gmachu istniejącego natomiast wewnątrz świata pełnego detali akustycznych podporządkowanych muzyce i ciszy" – mówią architekci. Ze względu na układ przestrzenny brył, ale i duże potrzeby (sala koncertowa miała pomieścić 700 uczniów, 200 pedagogów i 500 melomanów) praca architektów nie sprowadziła się tylko do posadowienia na tyłach istniejącego obiektu nowej bryły. Aby ułatwić komunikację użytkowników, ale i otworzyć szkołę na miasto zdecydowano się nie tylko zredukować jej ogrodzenie, ale i zaproponować całkiem nowe wejście do sali koncertowej. W tym celu siedzibę szkoły poprzedzono zagłębionym w terenie placem, który prowadzi do arkadowego przejścia pod zabytkowym budynkiem. Ten wybity w bryle historycznego obiektu łącznik, ale i przestrzeń publiczna przed nim praktycznie nie naruszają wyglądu zabytku, natomiast stanowią funkcjonalne i wizualne zintegrowanie starej i nowej bryły oraz miejskiej przestrzeni wokół. Poza arkadowym przejściem dla widzów obie bryły zintegrowano także tradycyjnym szklanym łącznikiem.

Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1
Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1

Sala koncertowa na skalę światową

Sercem całego założenia jest sala koncertowa” - podkreśla zespół pracowni Konior Studio. Ta nowa bryła założona została na planie koła i otrzymała proste, gładkie, surowe elewacje, które stanowią tło dla neogotyckiego gmachu od frontu. Jak we wszystkich swoich projektach związanych z muzyką, i tu Tomasz Konior formę architektoniczną sali oraz jej wnętrza zdeterminował rozwiązaniami akustycznymi. Kolisty plan sali pozwolił zbudować wrażenie integracji wszystkich użytkowników wokół muzyki, dał także wrażenie kameralności („Najdalszy rząd oddalony jest zaledwie 8 m od estrady co stwarza wrażenie kameralnej przestrzeni przyjaznej młodemu artyście” - mówią architekci). Akustykę sali autorzy projektu architektonicznego opracowali wspólnie z firmą Nagata Acoustics – celem było stworzenie tu warunków porównywalnych z najlepszymi salami koncertowymi świata. Charakter wnętrza sali koncertowej tworzą drewniane żagle i plafon wiszące nad estradą i widownią.

 

Zobacz galerię zdjęć szkoły muzycznej

Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1 - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Warszawa, ul. Rakowicka 21

Inwestor: Zespół Państwowych Szkół Muzycznych nr 1

Projekt architektoniczny: Konior Studio
Konstrukcja: firma inżynierska Statyk
Akustyka: Nagata Acoustics, Manufaktura Technologiczna
Wykonawca: Alstal

Powierzchnia użytkowa: 10138 m2
Powierzchnia całkowita: 12942 m2
Powierzchnia terenu: 8454 m2
Powierzchnia zabudowy: 3341 m2

Kubatura: 46523 m3

Projekt: 2015 (I miejsce w konkursie architektonicznym)
Realizacja: 2020
Zdjęcia: Piotr Krajewski, Bartek Barczyk

Źródło: koniorstudio.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Placu Wolności w Poznaniu - wyniki konkursu architektonicznego
Placu Wolności w Poznaniu - wyniki konkursu architektonicznego

Poznańska pracownia UGO Architecture zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na koncepcję sezonowego za ...

Drewno w architekturze
Drewno w architekturze

Drewno jest najstarszym materiałem budowlanym, które w epoce budownictwa ekologicznego przeżywa swój ...

Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu
Nowy Gurewicz w Otwocku. Klinika Medyczna MIRAI Clinic - prezentacja obiektu

Pensjonat Abrama Gurewicza był niegdyś wyjątkowym przykładem architektury drewnianej w stylu Świderm ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera