Villa Reden – nietypowy apartamentowiec na skraju parku - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Villa Reden – nietypowy apartamentowiec projektu Macieja Franty

 

Czas czytania: ~2 min


Villa Reden – to nowa realizacja architektoniczna spod kreski Macieja Franty i jego pracowni Franta Group. Budynek odznacza się nie tylko efektowną formą czy ciekawym sąsiedztwem, ale i nietypową konstrukcją. Na wszystkie zastosowane rozwiązania miało wpływ zarówno bezpośrednie otoczenie obiektu, jak historia okolicy, a także chęć inwestora do stworzenia bryły niezbyt drogiej w budowie, niebanalnej, a zarazem skromnej.

 

Villa Reden, apartamentowiec od Macieja Franty
Villa Reden, apartamentowiec od Macieja Franty

Ciekawy budynek mieszkalny od Franta Group

Franta Group stworzyła projekt architektoniczny, który z pewnością wyróżnia się na tle większości powstających współcześnie budynków mieszkalnych. Zaliczyć go należy do grupy autorskich, oryginalnych obiektów, których zresztą w ostatnich latach powstaje w Polsce coraz więcej. W tej grupie są już realizacje architektoniczne z Warszawy (apartamentowiec Morskie Oko), Wrocławia (budynek mieszkalny Marina III), Szczecina (apartamentowiec Black Pearl).

Villa Reden, apartamentowiec od Macieja Franty
Villa Reden, apartamentowiec od Macieja Franty

Budynek wielorodzinny Villa Reden stanął w dzielnicy nazywanej Górą Redena w Chorzowie. Jego sąsiedztwo jest bardzo zróżnicowane. Jest tu bowiem i park, i drewniany kościół, w dalszej perspektywie widać poprzemysłowy kompleks Sztygarka i betonowy szyb Prezydent (które niedawno zaadaptowano do nowych użytkowych funkcji i które otoczono terenem rekreacyjnym), a także zespół przedwojennej, modernistycznej zabudowy willowej. Są tu i XX-wieczne bloki, jest jednak również betonowy zbiornik wodny, dawny schron, a także drewniany restauracyjny pawilon parkowy. „Budynek ma bardzo ciekawe sąsiedztwo z uwagi na historyczny charakter miejsca oraz przeobrażenia i zmiany przestrzenne, które realizowane były w ciągu ostatnich  100 lat” - zauważa autor projektu architektonicznego Villi Reden, w której bryle wiele z tych elementów przestrzeni znalazło swoje echo.

Villa Reden, apartamentowiec od Macieja Franty
Villa Reden, apartamentowiec od Macieja Franty

Czarna elewacja kontra jasne drewno

Budynek projektu Macieja Franty został założony na planie zbliżonym do trójkąta – kształt bryły jest wynikiem chęci zachowania rosnących na działce drzew i jak najlepszego wkomponowania nowej bryły w otoczenie. Kiedy plan budynku był wyznaczony obwiedziono go dodatkowo pasmem balkonów i tarasów. Kolejnym krokiem było zaokrąglenie naroży budynku, co stanowi nawiązanie do miękkich geometrycznych linii modernistycznej zabudowy okolicy. Otoczenie stało się też inspiracją dla zastosowanych elementów wykończeniowych: z czarnymi elewacjami domu kontrastują sufity i posadzki balkonów obłożone jasnymi deskami czy malowane na ciemny kolor stalowe balustrady.

Villa Reden, apartamentowiec od Macieja Franty

Co ciekawe, choć budynek mieści osiem mieszkań i wygląda jak spójny obiekt wielorodzinny, został zaprojektowany jako zespół czterech niezależnych, dwukondygnacyjnych budynków, z których każdy mieści dwa lokale. Część wspólną budowli stanowi w większości przestrzeń parteru, stanowiąca strefa wejść do budynków wraz z pomieszczeniami technicznymi.

 

Zobacz galerię zdjęć budynku wielorodzinnego

Villa Reden - metryczka projektu budynku

Lokalizacja: Chorzów, Wzgórze Redena ul. Lwowska

Inwestor: Webolit Nieruchmości

Projekt architektoniczny: Architekt Maciej Franta
Powierzchnia użytkowa: 750 m2

Realizacja: 2021

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Źródło: frantagroup.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek Wielorodzinny, Budynek Mieszkalny, Architektura Mieszkaniowa, Apartamentowiec, Realizacja Budynku

Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla
Urban Sequoia – projekt budynku pochłaniającego dwutlenek węgla

W pierwszej połowie listopada 2021 roku miała miejsce konferencja klimatyczna ONZ w Glasgow (COP26). ...

Zielona wizja dla Warszawy
Zielona wizja dla Warszawy

„Zależy nam na tym, by Nowe Centrum Warszawy było eleganckie, spójne, a przy tym przyjazne, bezpiecz ...

Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad
Biurowiec na wąskiej działce w Krakowie – prezentacja online i wywiad

Wąski budynek biurowo-usługowy przy ul. Krasickiego w Krakowie to doskonały przykład tego, jak wpisa ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera