Geometryczne budynki wg projektu Steven Holl Architects - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Steven Holl projektuje Centrum Kultury i Zdrowia Cofco w Szanghaju

 

Czas czytania: ~2 min


Steven Holl, uznawany na najlepszego amerykańskiego architekta, stworzył kolejny projekt, którym przełamuje konwencję, czerpiąc z przejrzystych i prostych form geometrycznych. W Szanghaju została ukończona budowa Centrum Kultury i Zdrowia Cofco (ang. Cofco Cultural and Health Center), które, zgodnie z zamysłem autora projektu, ma zbliżyć do siebie lokalną społeczność. Efektywnie wykorzystana zielona przestrzeń, duży dostęp do świeżego powietrza i naturalnego światła, zdaniem Holla, jest odzwierciedleniem podejścia jego studia architektonicznego do problemów zdrowotnych i społecznych wynikających z pandemii.

 

Cofco Cultural and Health Center Szanghaj

Źródło zdjęcia: Steven Holl Architects

Cofco Cultural and Health Center Szanghaj

Źródło zdjęcia: Steven Holl Architects

Geometryczne bryły budynku

Steven Holl znany jest z niekonwencjonalnego stosowania geometrycznych brył, czego przykładem mogą być jego projekty dotyczące domu w Rhinebeck czy Muzeum Sztuk Pięknych w Houston. Nie inaczej jest w przypadku Centrum Kultury i Zdrowia Cofco w Szanghaju. Projekt krajobrazu oraz dwóch budynków został zainspirowany wykładem filozoficznym Karla Poppera z 1965 roku pt. O chmurach i zegarach (ang. Lecture of Clouds and Clocks), stąd widoczna seria kręgów i owalnych kształtów. Oba budynki centrum to jasnoszare bryły z betonu przełamane nieregularnymi otworami uwydatniającymi wnętrza. 

Cofco Cultural and Health Center Szanghaj

Źródło zdjęcia: Steven Holl Architects

Cofco Cultural and Health Center Szanghaj

Źródło zdjęcia: Steven Holl Architects

Motyw okręgów oraz dach rozchodnikowy

Do trzykondygnacyjnego Centrum Kultury prowadzi zakrzywiona rampa z głównego dziedzińca. Centralną część budynku stanowi okrągła przeszklona przestrzeń, w której schody prowadzą do kolejno do strefy gier, audytorium oraz sal sportowych. Nieregularny kształt okien oraz ich wielkość wpływają na duży dostęp do światła dziennego. Centrum Zdrowia, zlokalizowane naprzeciwko Centrum Kultury, ma wklęsłą fasadę nawiązującą do kolistego zarysu centralnego dziedzińca. Okrągłe atrium uwieńczone świetlikiem w dachu otoczone jest krętymi schodami prowadzącymi do gabinetów lekarskich, poczekalni, apteki oraz pomieszczeń administracyjnych. Cechą wspólną obu budynków są dachy rozchodnikowe, których zieleń pozwala wtopić się obiektom w krajobraz widziany z góry. 

 

Zobacz galerię zdjęć obiektów

Centrum Kultury i Zdrowia Cofco w Szanghaju – metryczka projektu budynków

Projekt: Steven Holl Architects

Powierzchnia: 7520 m2

Realizacja: 2021

Inżynier budowlany: East China Architectural Design & Research Institute

Inżynieria MEP: East China Architectural Design & Research Institute

Projekt oświetlenia: L’observatoire Intenational

Źródło zdjęć: stevenholl.com


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne, Realizacja Budynku, Bryła Budynku

Znamy wyniki konkursu Koło „Projekt Łazienki 2021”
Znamy wyniki konkursu Koło „Projekt Łazienki 2021”

Kolejna edycja konkursu Koło na projekt toalety publicznej zakończyła się 29 listopada 2021 roku. Pa ...

Akustyka w architekturze
Akustyka w architekturze

Projektowanie dla zmysłów jest to bardzo waży trend w architekturze współczesnej. Jednak architekci ...

Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad
Wielofunkcyjna Strefa Aktywności w Chorzowie – prezentacja online i wywiad

Strefa aktywności została zaprojektowana na terenie powstałym po wyburzeniu jednego z budynków garni ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera