Projekt modernizacji budynku na medal - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Przebudowa oraz nadbudowa historycznego budynku w Gliwicach

 

Czas czytania: ~1 min


Modernizacja historycznych budynków zawsze wzbudza zainteresowanie. Nie inaczej jest w przypadku obiektu należącego do zabudowań starej Fabryki Lin i Drutu w Gliwicach. Projekt przebudowy i nadbudowy budynku został przygotowany przez Alicję Mazur, a nad jego realizacją czuwa Wojewódzki Konserwator Zabytków. Celem konceptu jest przekształcenie historycznego budynku w biurowiec z jednoczesnym zachowaniem ceglanej elewacji.

 

Projekt modernizacji historycznego budynku w Gliwicach
Projekt modernizacji historycznego budynku w Gliwicach

Modernizacja budynku należącego do Fabryki Lin i Drutu w Gliwicach

Historia budynku sięga 1902 roku, kiedy to obiekt służył za basen dla pracowników Fabryki Lin i Drutu. Z biegiem czasu wielokrotnie zmieniał swoje przeznaczenie, pełniąc funkcję m.in. sali kinowej. W ostatnich latach budynek nie był użytkowany i uległ znacznej dewastacji. Projekt modernizacji uwzględnia zachowanie istniejącej elewacji, która została wykonana z cegły pełnej w tradycyjnej technologii murowanej. Niezwykle istotne było zadbanie o ceglaną fasadę oraz dekoracyjną attykę na frontowej oraz tylnej ścianie. Liczne zdobienia w formie gzymsów oraz obramowań okien i drzwi nadają niepowtarzalny charakter historycznemu budynkowi.

Projekt modernizacji historycznego budynku w Gliwicach

Stan obecny

Projekt modernizacji historycznego budynku w Gliwicach

Stan obecny

Nadbudowa z uwzględnieniem dekoracyjnej attyki

Projekt przygotowany przez Alicję Mazur obejmuje także zwiększenie powierzchni użytkowej budynku poprzez stworzenie kolejnej kondygnacji. Aby wprowadzić ten zamiar w życie przy jednoczesnym zachowaniu ozdobnej attyki, cofnięto ściany kolejnego piętra w stosunku do istniejącej zewnętrznej ściany budynku. Elewacja nadbudowanego poziomu została wykonana z blachy kortenowskiej, by wkomponować się w historyczny styl obiektu. Podobny zabieg został zastosowany przy rozbudowie Muzeum Żydowskiego w Manchesterze oraz przy rekonstrukcji czeskiego zamku Helsztyn. W zmodernizowanym budynku ulokowane będą powierzchnie biurowe na wynajem oraz restauracja.

dru
dRfQzdNv7awhOBArptZZ91uPi77NZjY87DE1OREhEC03kU90MLrxSsiYtl4O_rzut-parterujpg.jpg

Przebudowa oraz nadbudowa starej Fabryki Lin i Drutu – metryczka projektu budynku

Typ projektu: architektura biurowa
Autor projektu: Alicja Mazur Architektura
Inwestor: K2 Invest
Lokalizacja: Gliwice, ul. Dubois 40
Data projektu: 2020

Status: w trakcie realizacji
Powierzchnia użytkowa: 2 625 m²
Kubatura: 13 843 m³


Podepnij swój artykuł

tagi

Modernizacja Budynku, Modernizacja Obiektu, Przebudowa Zabytku

In/Out House - dom otoczony betonowym murem
In/Out House - dom otoczony betonowym murem

W Krakowie zrealizowano interesujący projekt, którego cechą charakterystyczną jest betonowy mur okal ...

Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Co działo się na polskiej scenie architektonicznej w 2021 roku? Które realizacje pozostawią swój trw ...

Kaplica Ostatniego Pożegnania w Rychwałdzie - prezentacja obiektu
Kaplica Ostatniego Pożegnania w Rychwałdzie - prezentacja obiektu

Zwycięzcą konkursu Salon Architektury 2021 była Kaplica Ostatniego Pożegnania, projekt Jakuba Turbas ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera