Projekt dynamicznie wpisany w zabudowę - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki - wyniki konkursu architektonicznego

 

Czas czytania: ~3 min


14 grudnia 2021 rozstrzygnięto konkurs na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach. Budowa placówki jest inicjatywą prezydenta Katowic, Marcina Krupy, zaś projekt budynku początkowo miał być wyłoniony w drodze warsztatów. Ich pomysł i program były krytykowane przez SARP, ostatecznie więc odbył się zorganizowany przez władze miasta konkurs architektoniczny, w którym jury oceniało trzy zakwalifikowane prace.

 

Projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki
Projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki

Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki ma powstać przy ulicy Markiefki, w dzielnicy Bogucice. Co ważne i niezwykłe, projekt placówki obejmuje także mieszkanie, w którym mieszkał Jerzy Kukuczka: zadaniem uczestników konkursu było opracowanie przebudowy i adaptacji dwóch wpisanych do ewidencji zabytków kamienic, przy ul. Katowickiej 3 i ul. Markiefki 96, a także wpisanie w przestrzeń projektowanego Centrum Himalaizmu mieszkania na trzecim piętrze budynku przy ul. Markiefki 94, w którym mieszkał Jerzy Kukuczka. I w tym konkursie, podobnie jak niedawno w Warszawie (Centrum Aktywności Międzypokoleniowej Wawer), Sosnowcu (Teatr Zagłębia) czy w Poznaniu (adaptacja na nowe potrzeby kompleksu dawnych koszar ułańskich) bardzo ważne było odniesienie do historycznego kontekstu i zaprojektowanie form korespondujących z istniejącą zabudową.

Projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki
Projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki

Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki ma „z jednej strony ma upamiętniać Jerzego Kukuczkę, a z drugiej stać się miejscem spotkań miłośników gór i przestrzenią o charakterze edukacyjnym, która ma inspirować kolejne pokolenia do przesuwania granic swoich możliwości, podnoszenia poprzeczki i osiągania wyznaczonych celów” – mówił Marcin Krupa, prezydent Katowic. W placówce mają być prezentowane pamiątki  po najsłynniejszym polskim himalaiście, ale duży nacisk ma być położony także na strefę aktywności ze ścianą wspinaczkową czy salą audytoryjną do prezentowania filmów i organizowania spotkań ze wspinaczami.

Projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki

Projekt dynamicznie wpisany w zabudowę

Spośród trzech prac, jakie ostatecznie trafiły pod ocenę jury pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach otrzymała koncepcja pracowni KUMstudio Łukasz Skorek z Krakowa. Zaproponowała ona kompozycję spiętrzających się brył, których strukturę ma podkreślać również materiał: poszczególne części projektowanego zespołu architekci pokryli cegłą szklaną i klinkierową o różnym wykończeniu, kolorze i układzie; dominantą kompozycji uczynili szklaną, nadwieszoną bryłę w miejscu głównego wejścia do projektowanego budynku. „Zależało nam na metaforycznym nawiązaniu do tematów i idei, które ma prezentować Centrum Himalaizmu. Stąd kształtowanie bryły naszego obiektu nawiązujące do scenerii górskiej, licznych nadwieszeń, seraków” – tłumaczą architekci z pracowni KUMstudio. „Pracownia w niełatwej lokalizacji uzyskała interesujący, indywidualny i oryginalny efekt architektonicznej całości, który nie deformując skali najbliższego otoczenia wprowadza jednocześnie kreatywne rozwinięcie inspiracji formami detalicznymi krajobrazów górskich takich jak nadwieszenia skalnych ścian, czy szklistość lodowych seraków oraz zazielenione skalne „półki" – podsumowywał werdykt Stanisław Podkański, architekt miasta i przewodniczący sądu konkursowego.

 

Drugą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki w Katowicach zdobyła pracownia Blank Architekci Sp. z o.o. z Zabrza, natomiast wyróżnienie trafiło do biura Heinle, Wischer und Partner Architekci Sp. z o.o. z Wrocławia.

 

Źródło: katowice.eu

www.kumstudio.com

Projekt Centrum Himalaizmu im. Jerzego Kukuczki

Podepnij swój artykuł

tagi

Wyniki Konkursu Architektonicznego

In/Out House - dom otoczony betonowym murem
In/Out House - dom otoczony betonowym murem

W Krakowie zrealizowano interesujący projekt, którego cechą charakterystyczną jest betonowy mur okal ...

Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Startuje Plebiscyt Polska Architektura XXL 2021 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Co działo się na polskiej scenie architektonicznej w 2021 roku? Które realizacje pozostawią swój trw ...

Kaplica Ostatniego Pożegnania w Rychwałdzie - prezentacja obiektu
Kaplica Ostatniego Pożegnania w Rychwałdzie - prezentacja obiektu

Zwycięzcą konkursu Salon Architektury 2021 była Kaplica Ostatniego Pożegnania, projekt Jakuba Turbas ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Wyniki konkursów
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera