Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Bryła z domową atmosferą

 

Czas czytania: ~2 min


Przy ulicy Bydgoskiej w Świnoujściu powstał nowy i nowoczesny Zakład Opieki Długoterminowej; obiekt zastąpił istniejący Zakład Pielęgnacyjno-Opiekuńczy. Celem placówki jest zapewnienie dobrej opieki osobom z przewlekłymi chorobami. I choć największy nacisk kładziony jest tu na jakość opieki medycznej, domową atmosferę ma zapewnić także sama bryła budynku.

 

Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu
Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu

Architektura dla pacjentów

Placówki medyczne i opiekuńcze ostatnio coraz częściej zyskują siedziby nie tylko dobrze wyposażone i nowoczesne, ale i zamknięte w dobrze zaprojektowanych, atrakcyjnych bryłach. Te budynki mogą przybierać  bardzo różne formy, zależnie od celu, w jakim powstają. Mogą mieć bardzo małą skalę (CareBox) lub bryły bardzo nowoczesne (Szpital GeoMedical); mogą też swoje siedziby znajdować w pieczołowicie restaurowanych obiektach zabytkowych (Nowy Gurewicz).

Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu
Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu

Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu nie jest tradycyjnym szpitalem, to miejsce oferujące opiekę osobom z przewlekłymi chorobami. Znalazły się w nim 83 łózka dla pensjonariuszy, a także dział rehabilitacji. Poza tym w obiekcie umieszczono także warsztaty, magazyny, pomieszczenia administracyjne i socjalne. Ważną częścią projektu było zorganizowanie przestrzeni wokół budynku, zarówno parkingów, jak terenów zielonych, rekreacyjnych wyposażonych w odpowiednią małą architekturę. Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu powstał w trybie zaprojektuj-wybuduj, a za jego finansowanie odpowiadały władze miejskie.

Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu
Zakład Opieki Długoterminowej w Świnoujściu

Tradycyjne kształty architektury

Leczniczo-opiekuńcza placówka otrzymała siedzibę, którą już samą swoją formą architektoniczną miała budować domową, przyjazną atmosferę. Stąd drewno na elewacjach, spadziste dachy i kształty nasuwające skojarzenia z archetypiczną formą domu. Obiekt zaplanowano w układzie modułowym, który ułatwił podział  przestrzeni na niezależne i nieprzechodnie oddziały. Ponadto budynek został zaprojektowany tak, by jego wnętrza miały duży dostęp do światła dziennego, dobry system wentylacji, ale i izolacji od hałasu, poczucie intymności. Modułowość obiektu pozwoli także na jego łatwą rozbudowę w przyszłości.

 

Zobacz galerię zdjęć obiektu

Zakład Opieki Długoterminowej - metryczka projektu obiektu

Lokalizacja: Świnoujście, ul. Bydgoska

Inwestor: Miasto - Gmina Świnoujście
Projekt i wykonawca – tryb „zaprojektuj i zbuduj”: Mirbud S.A.

Program funkcjonalno-użytkowy: WK Architekci

Powierzchnia zabudowy: ok. 2 984 m2

Powierzchnia netto budynku ok. 5 227 m2

Powierzchnia całkowita budynku ok. 6 794 m2

Powierzchnia działki: 1,22 ha

Realizacja: 2021

Koszt inwestycji: 33 mln zł

Zdjęcia: mirbud.pl

Źródło: swinoujscie.pl

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Lektury na Światowy Dzień Architektury
Lektury na Światowy Dzień Architektury

Ostatnia dekada w Polsce miłośnikom architektury mija zapewne pod znakiem zakupów: bardzo dynamiczni ...

Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły
Efektowna metamorfoza poprzemysłowej bryły

Przemysłowa historia terenu, na którym swoją siedzibę wzniosła firma NT Industry sięga początku XIX ...

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera