Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biała bryła dla mieszkańców

 

Czas czytania: ~3 min


„Mieszkańcy potrzebowali miejsca, które sprzyjałoby angażowaniu się w rozmaite lokalne aktywności i budowaniu poczucia przynależności do danego miejsca. CAL ma stać się nową siedzibą przyjazną wszystkim użytkownikom, przestrzenią spotkań i nauki” – piszą o Centrum Aktywności Lokalnej CAL na terenie wrocławskich Maślic jego twórcy. O bardzo ważne: od samego początku powstawania projektu był on tworzony w ścisłej współpracy z mieszkańcami, jego przyszłymi użytkownikami.

 

Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice
Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice

Architektura dla Centrum Aktywności Lokalnej

To nie pierwszy tego typu obiekt, jaki powstał w ostatnich latach w Polsce, nie pierwszy, jaki został zbudowany we Wrocławiu - Centrum Aktywności Lokalnej powstałe niedawno na Przedmieściu Oławskim było nawet nominowane w konkursie o Mies van der Rohe Award 2022. W CAL w Maślicach także udało się połączyć wypracowane z mieszkańcami funkcjonalności rozwiązania przestrzenne z ciekawą, atrakcyjną formą architektoniczną.

Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice
Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice

Projekt Centrum Aktywności Lokalnej w Maślicach powstał we wrocławskiej pracowni Arch_it, w zespole Anny Rottau i Piotra Zybury, którzy wyraźnie podkreślają ważny i cenny udział w procesie projektowym mieszkańców oraz zaangażowanie Rady Osiedla Maślice, co bardzo wspomogło stworzenie optymalnego programu funkcjonalnego. W peryferyjnej części miasta powstaje wciąż wiele nowych osiedli, CAL będzie służył integracji zarówno tych, którzy już w okolicy mieszkają, jak i tych, którzy dopiero tu osiądą. Miesce dla wspólnych działań jest szczególnie potrzebne na terenie osiedli zyskujących wciąż nowych, napływających tu z różnych miejsc mieszkańców.

Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice
Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice

Skromna, ale zindywidualizowana bryła budynku

Nowa bryła dla lokalnej społeczności powstała w bezpośrednim sąsiedztwie istniejącego kompleksu szkolno-przedszkolnego i została pomyślana tak, by była dostępna zarówno z terenu szkoły, jak i od strony biegnącego obok ciągu pieszo-rowerowego. Budynek został skomponowany z dwóch połączonych wspólnym holem wejściowym skrzydeł. W obiekcie znalazło się miejsce na bibliotekę z czytelnią, dwie sale zajęć, klub seniora, salę wielofunkcyjną, biuro Rady Osiedla oraz zespół pomieszczeń pomocniczych i technicznych. Parterowy budynek otrzymał bardzo prostą formę, co jest wynikiem założeń ekonomicznych. Ograniczenia finansowe czy materiałowe nie stanęły jednak na przeszkodzie stworzeniu obiektu o nadających mu indywidualny charakter detalach. Skromne białe bryły o dużych przeszkleniach architekci wyposażyli w subtelne, wysmakowane elementy, jak odciśnięty w tynku na elewacji graficzny wzór czy drewniane żaluzje bries-soleil, nie tylko zacieniające część dziedzińca, ale i tworzące na jego ścianach światłocieniowe efekty. „Większość przegród wewnętrznych została zaprojektowana jako lekkie szkieletowe ściany, aby możliwe były przyszłe modyfikacje układu funkcjonalnego budynku w ramach zmieniających się potrzeb użytkowników” – dodają architekci. Wokół białego niskiego budynku zaplanowano jeszcze nowe nasadzenia zieleni, drzewa i krzewy, a także ogrody deszczowe.

 

Zobacz galerię zdjęć budynku

Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice - metryczka projektu budynku

lokalizacja: Wrocław, ul. Suwalska

Inwestor: Zarząd Inwestycji Miejskich we Wrocławiu

Projekt architektoniczny: Arch_it

Projektanci: Anna Rottau, Piotr Zybura

Współpraca: Borys Kępczyńśki, Maciej Marszal, Anna Otlik, Patrycja Opara

Projekt: 2019

Realizacja: 2020-2021

Źródło: archit.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio
Nastrojowe muzeum spod kreski Mirosława Nizio

W czerwcu 2021 roku pracownia Mirosława Nizio podpisała umowę z Muzeum Podlaskim w Białymstoku na pr ...

Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP
Obła bryła najlepszym budynkiem roku wg SARP

Nagroda Roku SARP – to konkurs ceniony i znaczący. To sami architekci nagradzają w nim realizacje sw ...

Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze
Błękitna i zielona infrastruktura w architekturze

Zmiany klimatyczne powodują niekorzystne skutki w mieście. Wyspy ciepła, gwałtowne opady, susza klim ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera