Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Pracownia BIG łączy przeszłość z teraźniejszością - rozbudowa Muzeum Uchodźców w Danii

 

Czas czytania: ~3 min


Pracownia Bjarke Ingels Group podjęła się rozbudowy Muzeum Uchodźców w miejscowości Oksbøl w Danii. Projekt został nazwany FLUGT, co w języku duńskim oznacza „ucieczkę”. Realizacja obejmuje wykonaną ze stali kortenowskiej dobudówkę, która jest połączeniem dwóch ceglanych obiektów pełniących w przeszłości rolę szpitala dla uchodźców.

 

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

Bjarke Ingels o projekcie

"Muzeum Uchodźców w Danii zgłębia ważną część naszej historii i temat, który jest bardziej aktualny niż kiedykolwiek, gdy miliony uchodźców są obecnie wysiedlane ze swoich domów" - powiedział Bjarke Ingels, partner biura architektonicznego.

 

"Zaprojektowaliśmy konstrukcję, która łączy przeszłość z teraźniejszością - z nowym budynkiem bezpośrednio ukształtowanym przez jego związek z historycznymi obiektami szpitalnymi obozu dla uchodźców z czasów II wojny światowej" – dodaje.

 

Dwa otoczone obecnie lasem budynki tworzyły w przeszłości szpital w obozie dla uchodźców, który w szczytowym okresie mieścił nawet 35 000 osób. Północne skrzydło konstrukcji zostało odnowione, aby pomieścić główne przestrzenie wystawowe muzeum zaprojektowane przez Tinker Imagineers. Południowe skrzydło mieści obecnie kawiarnię, przestrzenie konferencyjne oraz biurowe.

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

"Od samego początku procesu projektowania, dla nas i naszego klienta Vardemuseerne, kluczowe było zachowanie dwóch budynków szpitalnych" - powiedział lider projektu - Frederik Lyng. - "Budynki te są jednymi z ostatnich zachowanych materialnych pozostałości dawnego obozu dla uchodźców i nie tylko ich utrzymanie jest nieocenione dla przyszłych pokoleń, aby zrozumieć przeszłość i teraźniejszość, obiekty te również stanowiły bezpośrednią inspirację dla naszego projektu rozbudowy poprzez swoją unikalną, wydłużoną formę, strukturę oraz materialność."

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

Połączenie dwóch skrzydeł dawnego szpitala

Pracownia BIG połączyła dwa jednopiętrowe bloki z czerwonej cegły z dobudówką, która zakrzywia się, aby otoczyć ukryty wewnątrz ogród. Zewnętrzna strona obiektu jest w całości pokryta stalą corten, która została wybrana w taki sposób, aby jak najlepiej komponowała się z cegłą budynków.

 

Duże przeszklenia po wewnętrznej stronie zaokrąglonej struktury umożliwiają widok na otaczający las i niewielki ogród z płytkim, okrągłym zbiornikiem wodnym, który jest niemalże zamknięty przez dobudówkę. Rozbudowana część ma konstrukcję z drewna, która została zaprojektowana tak, aby odzwierciedlać drewniane dachy budynków szpitala i jest widoczna od strony wewnętrznej łącznika.

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

Refugee Museum w Danii

Źródło zdjęcia: BIG–bjarke ingels group

Muzeum Uchodźców znajduje się w pobliżu podziemnego Muzeum Tirpitza, które zostało zaprojektowane przez BIG obok nazistowskiego bunkra. Oba projekty powstały na zlecenie instytucji Vardemuseerne, której celem jest szerzenie wiedzy historycznej o tym regionie.

 

"Podeszliśmy do tego projektu całym sercem, aby zmierzyć się z jednym z największych wyzwań - w jaki sposób przyjmujemy i dbamy o naszych współobywateli świata, gdy są zmuszeni do ucieczki" - dodał Ingels. - "Projekt jest kontynuacją naszej współpracy nad Muzeum Tirpitz z Vardemuseerne i Clausem Kjeld Jensenem, którego bezkompromisowa wizja projektowa po raz kolejny zainspirowała nasz projekt FLUGT".

FLUGT/ Refugee Museum - metryczka projektu obiektu

Lokalizacja: Oksbøl, Dania

Realizacja: 2022

Powierzchnia: 160 0m2

Biuro architektoniczne: Bjarke Ingels Group

Partnerzy: Bjarke Ingels, Ole Elkjær-Larsen, Finn Nørkjær

Lider projektu: Frederik Lyng

Architekt projektu: Frederik Skou Jensen

Zespół projektowy: Ákos Márk Horváth, Anders Holden Deleuran, Andy Coward, Anne Søby Nielsen, Cheng-Huang Lin, Danyu Zeng, David Zahle, Eddie Chiu Fai Can, Gabrielé Ubareviciute, Hanne Halvorsen, Høgni Laksafoss, Laura Wätte, Katrine Juul, Kim Lauer, Lone Fenger Albrechtsen, Lukas Molter, Mads Primdahl Rokkjær, Marius Tromholt-Richter, Michael James Kepke, Muhammad Mansoor-Awais, Nanna Gyldholm Møller, Nikolaos Romanos Tsokas, Oliver Siekierka, Peter Mortensen, Richard Garth Howis, Sascha Leth Rasmussen, Sofiia Rokmaniko, Tore Banke, Thor Larsen-Lechuga, Tomas Karl Ramstrand, Toni Mateu, Tristan Robert Harvey

Źródło: big.dk


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Zagraniczna, Obiekty Zagraniczne, Realizacje Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna, Obiekt Architektoniczny

Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą
Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą

W koreańskiej kulturze, kawiarnie odgrywają istotną rolę. Są traktowane jako miejsca spędzania wolne ...

Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad
Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad

Food Hall Browary to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny street food pre ...

Architektura o niskim śladzie węglowym
Architektura o niskim śladzie węglowym

Kompleksowość działania branży architektonicznej i budowlanej sprawia, że nie jest łatwo mierzyć jej ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera