Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zardzewiały budynek od Easst Architects

 

Czas czytania: ~2 min


W sąsiedztwie oczyszczalni ścieków, na terenie od dawna zajętym przez obiekty przemysłowe, mniejsze i większe zakłady produkcyjne i handlowe na Wilczaku w Poznaniu znajdował się od dawna opuszczony budynek, który nowy inwestor postanowił rozbudować i zaadaptować do swoich potrzeb. Zadanie zaprojektowania nowego wcielenia gmachu powierzył pracowni Easst Architects.

 

Przebudowa budynku industrialnego z kortenem

Przebudowa w industrialnym stylu


„Stworzyć monument łączący historię dzielnicy z nowymi technologiami” – tak architekci definiują ideę, którą postawili przed sobą przystępując do projektowania. Postanowili odnieść się do industrialnego charakteru okolicy, ale i jej zmieniającego się oblicza (przybywa tu budynków mieszkalnych, przemysł zanika), a połączyć to z nowoczesnością, którą reprezentuje działający w branży technologicznej inwestor. Mając wśród referencji gmach poznańskiej Starej Gazowni, „której budynki projektowane były na podobieństwo kościołów, jako wyraz zachwytu nad ideami uprzemysłowienia świata” architekci sięgnęli po corten, materiał wyrazisty i jednoznacznie kojarzący się z nastrojem obiektów poprzemysłowych

Elewacja z kortenu

„Naszym głównym założeniem było podkreślenie jednak pierwotnej historii miejsca i stworzenia budynku-pomnika industrialnej przeszłości dzielnicy. Założenie to idealnie wpisało się w idee inwestora, który zajmuje się wdrażaniem robotycznych linii produkcyjnych montażu samochodów w Europie” – piszą o swoim projekcie architekci. Zespół pracowni  Easst Architects postanowił w tym celu zestawić ze sobą kilka wyrazistych materiałów – nadbudowę istniejącego obiektu obłożono cortenem, niższe kondygnacje zachowano w ich ceglano-betonowym wyrazie. Niższa część budynku, dawna hala produkcyjna zachowała swój wygląd, proporcje, konstrukcję, łącznie ze świetlikiem dachowym oraz suwnicą. Nad nią nadbudowano cztery kondygnacje mieszczące biura; towarzyszą im kletki schodowe doświetlone pionowymi pasami przeszkleń. Ich obecność oraz wysunięcie poza lico parteru trzech wyższych kondygnacji pomogło rozrzeźbić bryłę i nadać jej niebanalny wygląd.

Elewacja z kortenu

Dojrzewający corten

 

 

Podziały elewacji, układ okien, wydobycie na zewnątrz słupów konstrukcyjnych nadały budowli smukłości, wykreowały tektonikę bryły. Na dachu architekci przewidzieli taras z pięknym widokiem na rzekę – ten ma czynić biurowiec przyjemniejszym miejscem do przebywania. „Budynek będzie posiadał nowoczesne technologie związane z alternatywnymi sposobami pozyskiwania energii takie jak rekuperacja ciepła powietrza, panele fotowoltaiczne i solary do podgrzewania wody” – dodają architekci. Aby zastosowany na elewacjach corten by trwały i odporny na warunki atmosferyczne zastosowano go w „surowej” wersji i pozostawiono na jakiś czas, aby „dojrzewał”, zmieniając swój wygląd, pokrywając patyną, dochodząc do właściwego, założonego przez architektów wyglądu i stopnia odporności.

Elewacja z kortenu

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Hot

Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą
Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą

W koreańskiej kulturze, kawiarnie odgrywają istotną rolę. Są traktowane jako miejsca spędzania wolne ...

Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad
Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad

Food Hall Browary to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny street food pre ...

Architektura o niskim śladzie węglowym
Architektura o niskim śladzie węglowym

Kompleksowość działania branży architektonicznej i budowlanej sprawia, że nie jest łatwo mierzyć jej ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera