Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Liljevalchs+ czyli zrównoważone muzeum przyszłości

 

Czas czytania: ~2 min


Ujmujący projekt Liljevalchs+ został zrealizowany przez biuro Wingårdh Arkitektkontor w Sztokholmie. Obiekt jest uzupełnieniem istniejącej galerii sztuki, która do tej pory była otwarta dla gości tylko od strony głównej arterii Djurgårdsvägen. Muzeum wychodzi teraz także na Falkenbergsgatan, a jego forma, chociaż powściągliwa, robi wrażenie rozmachem. Prostokątna bryła przykryta jest szklanym dachem i zapewnia ponad 2000 m² powierzchni użytkowej. Oryginalne i wyraźnie podkreślone wejście zaznacza nowy czas w życiu obiektu. Kanciasta, odlana z betonu forma jest niezwykle rzeźbiarska.

 

Liljevalchs+ Museum
Liljevalchs+ Museum

Projekt wprowadzający stare Liljevalchs w przyszłość

Budynek zajmuje powierzchnię 2 600 m². Przekryty jest świetlikami o wymiarach dwa na dwa metry o niezwykle ciekawej formie. Linia dachu posiada dwie pochylone ściany i dwie pionowe, a zarys świetlików widoczny jest z zewnątrz. Otwarte wnętrze to aż dodatkowe 2 280 m ² powierzchni użytkowej dla starej galerii Liljevalchs. Różnica pomiędzy tymi dwoma budynkami jest zarówno programowa jak i wizualna. Dodatkowy obiekt zapewnia miejsce na wystawy, sklep muzealny, przestrzeń gastronomiczną oraz drugie wejście do muzeum. Oryginalny budynek ma dwa poziomy: piwnicę z pomieszczeniami galeryjnymi na górze. Nowy obiekt z zewnątrz zachowuje ten sam układ, ale w rzeczywistości jest to plan dwupoziomowy.

 

Jak komentują autorzy: „Budujemy na przyszłość, a raczej przenosimy "stare Liljevalchs" w przyszłość. Dzięki nowemu budynkowi będziemy mogli organizować więcej wystaw - dużych i małych. Poprawi się również bezpieczeństwo, będzie bardziej przyjazny dla środowiska i umożliwi nam otwarcie nowego sklepu i kawiarni/restauracji. Dzięki Liljevalchs+ będziemy mogli być zawsze otwarci dla mieszkańców Sztokholmu i gości.".

Liljevalchs+ Museum
Liljevalchs+ Museum

Muzeum jako przykład szacunku dla otoczenia

Nowy obiekt zrealizowany jest z poszanowaniem dla otoczenia oraz zrównoważonego rozwoju. Zapewnia nie tylko nowe centrum kulturowe, ale również nowe miejsca pracy. Ponadto obiekt powstał w miejscu małego parkingu, czym autorzy symbolicznie sugerują chęć stworzenia przestrzeni wolnej od samochodów. Projektanci zadbali również o odpowiednie oświetlenie we wnętrzu z użyciem w większości światła naturalnego w ciągu dnia. Odpowiedni efekt uzyskano dzięki specjalnie zaprojektowanym świetlikom oraz elewacji. Betonowe ściany zewnętrze wypełnione są przez artystę Ingegerda Råmana denkami od butelek tworząc szklaną siatkę. To nie jest jedyna realizacja stworzona przez ten zespół z tak ogromnym poszanowaniem dla otoczenia. Warto zobaczyć również niezwykły projekt rozbudowy cmentarza, tych samych autorów.

 

Zobacz galerię zdjęć muzeum

Liljevalchs+ Museum – metryczka projektu budynku

Projekt: Wingårdh Arkitektkontor AB
Powierzchnia całkowita: 2 600 ²

Powierzchnia użytkowa: 2 280 ²

Początek projektu: 2013
Realizacja: 2021

Lokalizacja: Djurgården, Sztokholm

Inwestor: Fastighetskontoret Stockholm City
Główny architekt: Gert Wingårdh

Dyrektor projektu: Niklas Carlen

Zespół projektowy: Johan Israelsson i Fredrik Nilsson.

Realizatorzy projektu: Stefan Nilsson, Alexandra Pripp i Andreas Dahlberg

Elewacje: Ingegerd Råman

Wnętrza: Sara Helder & Gert Wingårdh, Wingårdhs

Architektura krajobrazu: Ramböll

Konstrukcja: PEAB

Projekt oświetlenia: Gabriele von Kardorff, Kardorff Ingenieure Lichtplanung & WSP

Akustyka: AFRY & Efterklang

Drzwi: Plåt och Ståldesing AB & HIAK & MaxiDoor

Zdjęcia: Christoffer Grimshorn, Johan Dehlin

Źródło: wingardhs.se


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Muzeum, Architektura Zagraniczna, Realizacje Zagraniczne, Obiekty Zagraniczne, Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą
Café Teri – koreańska kawiarnia z klasą

W koreańskiej kulturze, kawiarnie odgrywają istotną rolę. Są traktowane jako miejsca spędzania wolne ...

Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad
Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad

Food Hall Browary to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny street food pre ...

Architektura o niskim śladzie węglowym
Architektura o niskim śladzie węglowym

Kompleksowość działania branży architektonicznej i budowlanej sprawia, że nie jest łatwo mierzyć jej ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kubatura
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera