Efektowna rozbudowa starej piekarni
Data dodania: 09.02.2023 Czas czytania: ~ 2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 09.02.2023 Czas czytania: ~ 2 min
Przy ulicy Sienkiewicza we Wrocławiu od lat nastych XX wieku rozbudowywany był kompleks zabudowań przemysłowych związanych z piekarnictwem. Przez dekady wyrósł w tym miejscu zespół budynków, w których ostatnio działały Zakłady Piekarsko-Ciastkarskie „Mamut”. Kiedy ta funkcja obiektu przestała mieć rację bytu zdecydowano się na przebudowę tego terenu na potrzeby nowych funkcji. Grupa 5 Architekci podjęła się dostosowania objętego częściowo ochroną konserwatorską obiektu do potrzeb mieszkaniowych i hotelowych.
To nie pierwszy akademik, jaki w wyniku przebudowy istniejącej budowli stworzył zespół pracowni Grupa 5 Architekci. Kilka lat temu ten zespół projektantów zmienił dawną drukarnię w Łodzi w obiekt dla studentów, wg projektu Grupy 5 Architekci powstają akademiki na Powiślu w Warszawie i w pobliżu kampusu Politechniki Łódzkiej. We wszystkich tych obiektach, a także na terenie dawnej piekarni we Wrocławiu wraz z miejscami noclegu i zamieszkania dla studentów powstają dla nich miejsca wspólnej pracy, rekreacji, wypoczynku, przestrzenie usługowe i sportowe. W przypadku realizacji we Wrocławiu do funkcji akademika dołączono także tradycyjne pokoje hotelowe.
Projekt przy ul. Sienkiewicza we Wrocławiu obejmował renowację i adaptację dwóch zachowanych i objętych ochroną konserwatora zabytków budynków dawnej piekarni: dawnego Magazynu Mąki od strony ul. H. Sienkiewicza oraz dawnej Piekarni w głębi działki wraz z łącznikiem między tymi budynkami. Te dwa budynki, będące częścią domu studenckiego, zostały uzupełnione zespołem nowo projektowanych skrzydeł, w których od strony południowej wschodniej i północnej ulokowano dom studencki, od strony zachodniej zaś hotel. „W budynkach historycznych mieszczą się zarówno pokoje studenckie jak i szeroki wachlarz przestrzeni wspólnych o różnorodnym przeznaczeniu. Nowe skrzydła mają siedem kondygnacji nadziemnych, wykorzystanych na pokoje studenckie i hotelowe, oraz jedną lub dwie kondygnacje podziemne mieszczące garaż oraz pomieszczenia pomocnicze i techniczne. (…) W poziomie parteru planowane są dwa lokale usługowe: kawiarnia we frontowym budynku historycznym oraz klub fitness w nowo projektowanym skrzydle wschodnim.” – wyliczają architekci.
Architektom udało się połączyć zabytkowe, poprzemysłowe zabudowania z nowymi skrzydłami kompleksu, które nie naśladują sąsiedztwa, a są nowoczesne i wyraziste. Ceglane elewacje dawnej piekarni zestawiono z gładkimi, białymi ścianami nowej części, której charakter tworzy gęsty, równy rytm okien oraz światłocień tworzony przez obramowania otworów. Całość zespołu została utrzymana w industrialno-nowoczesnym stylu.
Lokalizacja: ul. Sienkiewicza 18-22, Wrocław
Inwestor: BC Wrocław Sienkiewicza Sp. z o. o., BC Wrocław Sienkiewicza Hotel Sp. z o.o.,
Projekt architektoniczny: Grupa 5 Architekci
Wykonawca: Erbud
Powierzchnia użytkowa: ok. 45 300 m2
Projekt: 2017-2020
Realizacja: 2022
Źródło: grupa5.com.pl
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Realizacja Architektoniczna , Realizacja Budynku , Hotel , Budynek Mieszkalny , Architektura Mieszkaniowa , Rozbudowa Budynku
Kilka dni temu papież Franciszek zaaprobował dekret o heroiczności cnót hiszpańskiego architekta Ant ...
Znamy wyniki głosowania internautów w ramach siedemnastej edycji Plebiscytu Polska Architektura XXL. ...
Na chwilę przed wielkanocnymi podróżami świątecznymi prezentujemy kolejne dwa budynki dworcowe, któr ...
Na chwilę przed wielkanocnymi...
Wśród zabytkowej, historycznej...
Dom w Tomaszkowie koło Olsztyn...
Midori to japońskie słowo okre...
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz