Efektowna rozbudowa starej piekarni
Data dodania: 09.02.2023 Czas czytania: ~2 min
Państwa głos został zapisany. Głosować można raz na 24 godzinny na jeden obiekt z wybranej kategorii.
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera
Data dodania: 09.02.2023 Czas czytania: ~2 min
Przy ulicy Sienkiewicza we Wrocławiu od lat nastych XX wieku rozbudowywany był kompleks zabudowań przemysłowych związanych z piekarnictwem. Przez dekady wyrósł w tym miejscu zespół budynków, w których ostatnio działały Zakłady Piekarsko-Ciastkarskie „Mamut”. Kiedy ta funkcja obiektu przestała mieć rację bytu zdecydowano się na przebudowę tego terenu na potrzeby nowych funkcji. Grupa 5 Architekci podjęła się dostosowania objętego częściowo ochroną konserwatorską obiektu do potrzeb mieszkaniowych i hotelowych.
To nie pierwszy akademik, jaki w wyniku przebudowy istniejącej budowli stworzył zespół pracowni Grupa 5 Architekci. Kilka lat temu ten zespół projektantów zmienił dawną drukarnię w Łodzi w obiekt dla studentów, wg projektu Grupy 5 Architekci powstają akademiki na Powiślu w Warszawie i w pobliżu kampusu Politechniki Łódzkiej. We wszystkich tych obiektach, a także na terenie dawnej piekarni we Wrocławiu wraz z miejscami noclegu i zamieszkania dla studentów powstają dla nich miejsca wspólnej pracy, rekreacji, wypoczynku, przestrzenie usługowe i sportowe. W przypadku realizacji we Wrocławiu do funkcji akademika dołączono także tradycyjne pokoje hotelowe.
Projekt przy ul. Sienkiewicza we Wrocławiu obejmował renowację i adaptację dwóch zachowanych i objętych ochroną konserwatora zabytków budynków dawnej piekarni: dawnego Magazynu Mąki od strony ul. H. Sienkiewicza oraz dawnej Piekarni w głębi działki wraz z łącznikiem między tymi budynkami. Te dwa budynki, będące częścią domu studenckiego, zostały uzupełnione zespołem nowo projektowanych skrzydeł, w których od strony południowej wschodniej i północnej ulokowano dom studencki, od strony zachodniej zaś hotel. „W budynkach historycznych mieszczą się zarówno pokoje studenckie jak i szeroki wachlarz przestrzeni wspólnych o różnorodnym przeznaczeniu. Nowe skrzydła mają siedem kondygnacji nadziemnych, wykorzystanych na pokoje studenckie i hotelowe, oraz jedną lub dwie kondygnacje podziemne mieszczące garaż oraz pomieszczenia pomocnicze i techniczne. (…) W poziomie parteru planowane są dwa lokale usługowe: kawiarnia we frontowym budynku historycznym oraz klub fitness w nowo projektowanym skrzydle wschodnim.” – wyliczają architekci.
Architektom udało się połączyć zabytkowe, poprzemysłowe zabudowania z nowymi skrzydłami kompleksu, które nie naśladują sąsiedztwa, a są nowoczesne i wyraziste. Ceglane elewacje dawnej piekarni zestawiono z gładkimi, białymi ścianami nowej części, której charakter tworzy gęsty, równy rytm okien oraz światłocień tworzony przez obramowania otworów. Całość zespołu została utrzymana w industrialno-nowoczesnym stylu.
Lokalizacja: ul. Sienkiewicza 18-22, Wrocław
Inwestor: BC Wrocław Sienkiewicza Sp. z o. o., BC Wrocław Sienkiewicza Hotel Sp. z o.o.,
Projekt architektoniczny: Grupa 5 Architekci
Wykonawca: Erbud
Powierzchnia użytkowa: ok. 45 300 m2
Projekt: 2017-2020
Realizacja: 2022
Źródło: grupa5.com.pl
Podoba Ci się nasza działalność ? Postaw kawę dla Grupy Sztuka Architektury!
Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku, Hotel, Budynek Mieszkalny, Architektura Mieszkaniowa, Rozbudowa Budynku
25 kwietnia 2024 roku poznaliśmy laureata najważniejszego na naszym kontynencie plebiscytu na najpię ...
10 kwietnia 2024 w Muzeum Uniwersytetu Warszawskiego w Warszawie odbyła się pierwsza edycja konfere ...
Zbudowana w latach 70. według projektu warszawskiego architekta Jerzego Bogusławskiego wieża ciśnień ...
Kasyno Kultury, placówka kultu...
Pod koniec XIX wieku w centrum...
W grudniu 2023 roku rozpoczęło...
„Sieć domów sąsiedzkich, tzw....
ZOBACZ WSZYSTKIEStrona korzysta z plików cookies w celu zapewnienia realizacji usług. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce...
Komentarze
Zaloguj się, aby dodać komentarz