Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Jak pawilon ożywił kampus ?

 

Czas czytania: ~2 min


UoodWzse6nKDd7VITG5NZAFw1JaB9JNfZQVBKx1duljUMgG3eyadPcUmMAip_dsr-hyparpavilion.jpg
W środku – restauracja, na wierzchu – zielony baldachim porośniętego trawą miejskiego placu. To Hypar Pavilion zaprojektowany przez pracownię Diller Scofidio + Renfro dla kompleksu nowojorskiego Lincoln Center for Performing Arts. Projektując pawilon, architekci – za pomocą prostego rozwiązania – połączyli dwie funkcje: restaurację i zieloną przestrzeń publiczną. Wzniesiony na dziedzińcu kampusu, u zbiegu Hearst Plaza i 65th Street, przeszklony pawilon mieszczący lokal gastronomiczny został przykryty skręconą płaszczyzną trawnika, która tworzy ogólnodostępny dach-plac. Elizabeth Diller podkreśla, że takie rozwiązanie umożliwiło stworzenie płynnego przejścia między strefą publiczną a prywatną. Paraboliczna płaszczyzna dachu została ukształtowana tak, by w maksymalnym stopniu odwrócić go do miejskiego zgiełku i ruchu ulicznego i stworzyć zieloną oazę spokoju w centrum betonowej dżungli. Na trawnik o powierzchni 650 metrów kwadratowych można się dostać przez opadający do poziomu placu południowo-zachodni narożnik. Następnie, płaszczyzna dachu unosi się, osiągając punkty kulminacyjne na krańcach południowo-wschodnim i północno-zachodnim. Pod zielonym dachem mieści się restauracja o powierzchni tysiąca metrów kwadratowych, z drewnianymi, skośnymi sufitami i kuchnią otwierającą się szklaną ścianą na część przeznaczoną dla gości. Restauracja zajmuje dwa poziomy, a wejście do niej prowadzi od strony Hearst Plaza. Główna sala jadalna ulokowana została na tym samym poziomie, co posadzka placu, a jej szklana fasada zapewnia wizualną komunikację z życiem publicznym Lincoln Center toczącym się na placu przed budynkiem. Restauracja może pomieścić blisko 200 gości. Hypar Pavilion jest kolejnym przedsięwzięciem w ramach szerszej strategii modernizacji kampusu Lincoln Center – jednego z najważniejszych na świecie centrów sztuk performatywnych, skupiającego 11 organizacji, min. New York City Ballet, Metropolitan Opera, New York Philharmonic, The School of American Ballet i The New York Public Library for the Performing Arts. W ramach zaprojektowanej przez biuro Diller Scofidio + Renfro modernizacji powstały już: Allice Tully Hall, rozbudowa i renowacja The Julliard School oraz projekt publicznej promenady. Obecnie zaś trwa realizacja pieszej kładki nad 65th Street oraz Infoscape Electronic Blades przy tej samej ulicy. Projekt: Elizabeth Diller, Ricardo Scofidio i Charles Renfro oraz Kevin Rice Zespół proejktowy: Zoe Small, Haruka Saito, Ann-Rachel Schiffman, Stefan Roeschert, Michael Hundsnurcher, Roman Loretan, Dan Sakai, Chris Andreacola, Anthony Saby, Mateo Antonio de Cardenas, Toshikatsu Kiuchi, Felipe Ferrer, Hallie Terzopolos Współpraca: FXFowle Inżynieria i konstrukcja: Ove Arup & Partners Generalny wykonawca: Turner Construction Oświetlenie: Tillotson Design Associates Realizacja: 2010 Fot: Iwan Baan
YF2xk78XGhafueASX3TBiCwFJhSy1VOZq2VptDnMO7aO3OeXrEfhwIfJKR2S_dsr-hyparpavilion-2.jpg
izBziNWSgFUHd8DfeKVlUhh2IM6JX5uwMmMKhQqKEJIMkRPH4w32ArDt3HON_dsr-hyparpavilion-3.jpg
C8tpI0tVr05wxpmgHpqrA8aCPt4XWnBiRd40xgNnn1KNKWxtqC9HwspGWCss_dsr-hyparpavilion-4.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera