Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ostry dom

 

Czas czytania: ~1 min


G4AwZEJXvDGQAGiU79fXgrAR1VSAaQEYbknbD9HS4ryWxjqdPUACiLs7nF6b_mizuishi-architect-house.jpg

Kształt i lokalizacja działki są ważnym czynnikiem determinującym formę budynku. W przypadku zaprojektowanego przez japońską pracownię Mizuishi Architect domu Horinoushi w Tokio zasada ta osiągnęła swoje apogeum – usytuowaną na trójkątnym kawałku gruntu bryłę budynku definiują ostre kąty nawiązujące do charakteru parceli.

KCQDpvG4be4pKCqXbpSwWzaRpXoH4rrhPXmL5QvvjMQJP8qalnqypMiltUvY_mizuishi-architect-house-2.jpg
HM6oNNSkK6pgyLrH1zKySE2oiUeOcO4VJelbRetvDfqe3Ph46YpTHEq6bafG_mizuishi-architect-house-5.jpg

Dom Horinoushi to trzykondygnacyjny budynek zaprojektowany z myślą o trzyosobowej rodzinie. Bryła wzniesiona na małej, trójkątnej działce ograniczonej z jednej strony przez rzekę, z drugiej przez ulicę jest wypadkową charakteru swojej lokalizacji i miejscowych regulacji planistycznych.

tQ2rGJWBxz3dLL89fk6iPpKZ5KFoOVGHEvnMniCQHB1htDA4Iy7zW2Icb5Dk_mizuishi-architect-house-3.jpg
MrT2n4glDwxCMVVvCOpQ3KMDyNU9ZjzVDp13RTUApjqNUuMVQ0vXO3LhooAO_mizuishi-architect-house-4.jpg

Budynek o rzucie nieregularnego trójkąta wciśnięty został w wąski narożnik działki. Najwęższa część budynku podkreślona została ostrym dachem nadwieszonym tuż nad podstawą budynku. Dynamiczna, pokryta okładziną z metalowych paneli bryła przepruta jest 'uspokajającymi' jej kompozycję prostokątnymi oknami.

qoX2mIV5v3K5BEfSqbmgQ3mu6y1hpeQMWgZhCkrbHQWaLmRGiU1C201AGL1k_mizuishi-architect-house-6.jpg
fk1KrrDTlKBHfspNbIs8KSyVaai2k5WV0IsN5ka6MGoksALarO8waSfn0olA_mizuishi-architect-house-i-section.jpg
zmQdQSllvWT6NDqhlMl6viFinIxe4I7l8vppoCQkA63EqOlbDxh82KTilSoV_mizuishi-architect-house-in.jpg

Na parterze domu znajduje się część prywatna z sypialniami, strefa wspólna zaś ulokowana została na drugiej kondygnacji. Kuchnia mieści się w zachodniej części domu, a dzięki podwójnej wysokości widać z niej niewielkie poddasze, na które prowadzi drabina. Przestrzeń poddasza służy jako wielofunkcyjne pomieszczenie zalane naturalnym światłem dzięki dużym świetlikom w dachu. Dzięki horyzontalnym i wertykalnym otwarciom perspektywy, mimo niewielkiego rozmiaru mieszkanie sprawia wrażenie większego niż jest w rzeczywistości.

sTP3ywDadnpNeQ3HJexQaxErBgMjCI6rOxyCpwBRODxHu7UYoGZ1qrMAlXhx_mizuishi-architect-house-in-2.jpg
qQ8SN3ilFHFyLJyvYOddpuNeD7EBj8yXWPkkYISgHVVo12lMj7LhyERcnTvh_mizuishi-architect-house-e-plan.jpg

Powierzchnia działki: 52.14 m2
Powierzchnia zabudowy: 29.07 m2
Powierzchnia użytkowa domu: 55.24 m2
Konstrukcja drewniana: Kentaro Nagasaka
Projekt oświetlenia: Tatsuoki Nakajima
Generalny wykonawca: Hirano-Kensetu

fot: Hiroshi Tanigawa

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Prezent od architekta
Prezent od architekta

Architekci nie projektują tylko budynków. Czy to dla odmiany i rozrywki, czy namówieni przez różne f ...

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera