Spójna całość - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Spójna całość

 

Czas czytania: ~2 min


mKCatUUOeiZ4zEsWtf5H7TUxB9SKCIzWBqK1UqndgMKoFcKx3XrvZu5XaJxi_pracownia-projektowa-plan-st-art-wroclaw.jpg

Budynek powinien być spójną całością – począwszy jego usytuowania na działce, przez formę zewnętrzną, po organizację i wystrój wnętrz. Taki cel postawili sobie architekci z wrocławskiej Pracowni Projektowej Plan – Szymon Hanisz i Jadwiga Mierzejewska-Hanisz – projektując biurowiec ST ART we Wrocławiu.

gUQJ59etXwyNcEILVJdIJPgqlvHcuYDweLQ7vtBHCyKDazJxpqEuBdT6q7E3_pracownia-projektowa-plan-st-art-wroclaw-2.jpg
RT24WHpJLsn4OuWmdEdcpUdmo9xfkfMIYmSnzVxg8wUpS3iIHLZNp0hLidgg_pracownia-projektowa-plan-st-art-wroclaw-3.jpg

Budynek powstał przy ul. Żmigrodzkiej 93b, przy trasie wylotowej w kierunku Poznania. Na środku przeznaczonej pod budowę działce architekci zastali dwie stare, okazałe sosny. To właśnie ich obecność zdeterminowała formę budynku – wydłużona bryła została pośrodku przełamana, wydzielając zielony dziedziniec i stanowiąc dla niego ekran akustyczny chroniący przed hałasem ruchliwej drogi krajowej.

mbCQlKctHysyUN17PltuLbLvhwftnZidvqHIU5Vbqf7X9LJey3BTbQxbDiMf_pracownia-projektowa-plan-st-art-wroclaw-4.JPG
8K2sjwA306w3QcsON0NI4maM6IslFICVj4qhRvAGZKX6b4TzfNSjciLBjjAu_pracownia-projektowa-plan-st-art-wroclaw-5.jpg

Jak wyjaśniają autorzy koncepcji, idea leżąca u podstawy projektu była prosta – stworzyć kameralne przestrzenie biurowe dla niedużych zespołów pracowników, ale jednocześnie umożliwić im pracę w większych grupach. Wnętrza zostały więc zorganizowane tak, by komunikacja między pracownikami mogła się odbywać na wielu płaszczyznach (małych ekip, zespołów i dużej jednostki) i by wyeliminować przestrzenie 'niczyje', takie jak korytarze czy wspólne toalety.

U0juvCJtZnFMlyl0gMD9QzI1YGCOdbPaum0PiuLvvzVSSIMxUmWNsyaiFRIQ_pracownia-projektowa-plan-st-art-wroclaw-6.jpg
ORsCNBo1MMAhHOL908oCOa0GPA4bO3x1hEGP1sr95RwXuskNIv5OMtDJYaoB_pracownia-projektowa-plan-st-art-wroclaw-7.JPG

Stąd pomysł na podział przestrzeni budynku na niezależne, samowystarczalne studia i apartamenty do pracy wyposażone w osobne aneksy socjalne i sanitariaty. Jedynymi przestrzeniami przeznaczonymi do wspólnego użytku są sala spotkań i palarnie.

Ważnym dla architektów aspektem było stworzenie budynku, który będzie kompletnym tworem architektonicznym – począwszy od koncepcji urbanistycznej, przez architekturę, po wystrój wnętrz. Uczestnicząc w każdym z tych etapów, dążyli do osiągnięcia spójnego i konsekwentnego efektu.

ZPYgNupw2ASzk5lshKFeSr36NUjrX4QNevQiLyJecSaUSQ9yL7y70G0Wbu0V_przekroj-2.jpg
VwCPjF5OpTMKAQnru5dj6q8kISUCLOyhZP55tSnCGIt6Hy5mCrXzDUAEW2sJ_rzut-parteru.jpg

Fot. Rzut parteru

Projektując budynek, architekci szczególny nacisk położyli na spójność jego architektury na zewnątrz i wewnątrz. Minimalizując ilość elementów wykończeniowych i unikając takich standardowych rozwiązań, jak podwieszane sufity, obudowy z płyt gipsowo-kartonowych, tynki i gładzie, nadali wnętrzom indywidualny charakter już w stanie surowym – stalowe elementy wystroju umieszczono w stropach żelbetowych na etapie ich lania, przewody instalacji elektrycznej zostały wprowadzone w pustaki, z których wymurowane są ściany, a stalowe cięgna do podwieszenia antresoli i inne elementy konstrukcji potraktowane zostały jako elementy wystroju wnętrz.

i7XO9zsiQgUZmW7qcZAlAmuc0il8f87ZnFiP95JDY9c08I10CsESL2tNGH6P_rzut-antresoli.jpg

Fot. Rzut antresoli

Przy aranżacji łazienek architekci podjęli współpracę z artystką ceramiczką, Beret Warlikowską, która wykonała szereg dekoracyjnych serigrafii na płytkach ceramicznych, umywalkach i pisuarach.

Biurowiec ST ART otrzymał pierwszą nagrodę w kategorii budynków użyteczności publicznej w tegorocznej edycji konkursu Piękny Wrocław.

Budynek biurowy ST ART
Lokalizacja: Wrocław, ul. Żmigrodzka 93b
Architekci: Pracownia Projektowa Plan
Autorzy: Szymon Hanisz (architekt prowadzący), Jadwiga Mierzejewska-Hanisz
Inwestor: Pracownia Projektowa Plan
Powierzchnia całkowita: 900 m2
Powierzchnia zabudowy: 410 m2
Projekt: 2008
Realizacja: 2011

Fot. Pracownia Projektowa Plan


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Innowacyjny konkurs na projekt parku w Warszawie
Innowacyjny konkurs na projekt parku w Warszawie

7 maja 2021 roku ogłoszono wyniki konkursu na opracowanie koncepcji parku o charakterze miejskim w d ...

Prefabrykacja w architekturze
Prefabrykacja w architekturze

Po okresie zniechęcenia do prefabrykacji spowodowanej doświadczeniami okresu PRL, w tej chwili wraca ...

Webinarium Knauf: Projekt, najważniejszy etap prac dociepleniowych od wewnątrz. Jak zrobić to dobrze?
Webinarium Knauf: Projekt, najważniejszy etap prac dociepleniowych od wewnątrz. Jak zrobić to dobrze?

Co jest ważne? Współczynnik U, komfort użytkowania czy wpływ docieplenia na trwałość przegrody? Proj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera