Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hotel jak drzewo

 

Czas czytania: ~2 min


O060ibE2zY6x04lybIlW3oynrjsuea2tC3AIC7nagPMvwSgWG5ftEQqDNZRJ_hotal-narvil-07.jpg

W okolicach Warszawy, szczególnie wzdłuż trasy nad popularny wśród mieszkańców stolicy Zalew Zegrzyński stoi wiele hoteli, zajazdów, centrów konferencyjnych i obiektów noclegowych. Tu bowiem latem „miastowi” lubią wypoczywać, tu organizuje się mnóstwo konferencji, szkoleń i zjazdów. Większość z tych obiektów powstała, by jak najlepiej wypełniać swoją funkcję, jakość architektoniczna była na drugim planie.

tkb7ngxUuPjgEbNbUQgITt6DO3ftLod6Crf6IsZTj4lNlCcjSHnydeqqvqbx_hotal-narvil-08.jpg
euEmbpzNu9z9uQwSK3MSCOZbXwwJGhIMqXxlqn7hHwzZwBn7PWOhqASQIRry_hotal-narvil-09.jpg
9H5SugvRB9eWybSlflvLChgRf11dx6dw026yDIvAt5nUMEbyAF8H3S6Vijv6_hotal-narvil-10.jpg

Hotel Narvil od początku miał się wyróżniać również architekturą. „Zalążkiem do koncepcji hotelu były drzewa. Ich piękno, wiek i energia zdeterminowały nasze myślenie o projekcie” – mówią architekci. „Kręgosłup” budynku, niczym pień drzewa, stanowi organiczna ściana, która wijąc się prowadzi użytkownika od wejścia ku wnętrzom hotelu. Wykonana z żelbetu ma nasuwać skojarzenia ze splątanymi konarami wiekowego drzewa. Inspiracje architekturą organiczną są silne w projekcie zespołu Konrada Rubaszkiewicza. Z jednej strony wymogi współczesnej mody niejako narzucają architektom myślenie o przyrodzie i o ekologii, z drugiej – zalesiony brzeg Narwi, gdzie stanął hotel w automatyczny sposób musiał spowodować chęć wkomponowania bryły w naturę, nie przeciwstawienia się jej.

qrXguq3SaBm60XT7fZeDFm7hXrZ72ZHw7PFsfhDtuoHkdH5cSVxF9leEg3G5_hotal-narvil-14.jpg
hvx60megMlev4LVw2MV5Q8cJ8WYfWHok50eZpyI0GcquzIREz9CEv7CT0TrY_hotal-narvil-01.jpg
N4YNSg9nTzXahCsE36HjOh8d99V8rqXWG9LkTeB4V0g1vW0n8p6VQcFgTmtH_hotal-narvil-02.jpg

Hotel Narvil od początku był planowany jako obiekt luksusowy, ale i wielofunkcyjny (mieści się tu i centrum konferencyjne, i spa). Główny korpus założenia, w formie czworoboku z wewnętrznym dziedzińcem poprzedza pawilon, „owinięty” wspomnianą żelbetowo-szklaną ścianą, zwieńczoną pośniętym zielenią pasem oraz przekrytą zielonym dachem. Obłe kształty – to element rozpoznawczy gmachu: wiją się ściany w hotelowym lobby, tarasy biegnące wzdłuż pokoi, ściany działowe, a także elementy wyposażenia wnętrza: panele oświetleniowe na sufitach, bar i lady recepcji, nawet posadzki ułożone zostały w okrągłe kształty.

Tyw1T5I2bzUy18nz1oSdMt7sQKDtD33cwAe1QY514PQBrcxUZnEuz9iG8Sye_hotal-narvil-03.jpg
t7kjpU3z6irqwdQ69B51xbLluHVGh5ZuqACpQWq0x7d65YjSFOApUKmotLtY_hotal-narvil-04.jpg
GYZq58fcHhjklHVwAddxIOTUVCsvsMPkPOC25TTySoTPuefyyiYeHiBlZ7e5_hotal-narvil-05.jpg

Dużą rolę pełnią tu użyte materiały: pojawia się drewno i kamień, naturalne, by dopełnić idei połączenia budynku z przyrodą. Wiele części hotelu dosłownie i w przenośni łączy się z otaczającą gmach naturą: woda ze stawu dotyka elewacji budynku, niektóre skrzydła hotelu "oplatają się" wokół starych drzew, przeszklony z trzech stron pawilon basenu gęsto otacza las; niektóre apartamenty wyposażono w panoramiczne okna, dające niezwykły widok na korony drzew.

Hotel  Narvil Conference & Spa
Lokalizacja: Serock koło Warszawy, ul. Miłosza
Inwestor: Narvil Sp. z o.o.

Projektant: KM Rubaszkiewicz, Konrad Rubaszkiewicz
Wykonawca: Budimex S.A.
Projekt: 2008-2010
Realizacja: 2010 - 2012

Powierzchnia całkowita 47 500m2
Ilustracje: kmrubaszkiewicz.pl

 


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera