Kontrastowy blok - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kontrastowy blok

 

Czas czytania: ~3 min


C96jIrLA2DYjFU2cIVFUBCBGBC7qI1UDmeE8zu64K6ak9QMlTA0hKdI5RlyV_rezydencja-naruszewicza-warszawa01.jpg

Projekt architektoniczny wzniesionego na warszawskim Mokotowie budynku stworzyli Piotr Szaroszyk, Jan Rycerski i Paweł Kwaśniak. Dom powstał w starej części tej dzielnicy, uznawanej za bardzo prestiżową, dość kameralną, pełną nierzadko przedwojennych budynków jedno- i wielorodzinnych. W oczywisty sposób nowa inwestycja musiała zostać dopasowana do tego kontekstu.

bZOLlgQ9DRt8tr1FoDyHuuXI5Zu3yltQXcOTy9Xc85Z7tQnZyv2b6EBST5IL_rezydencja-naruszewicza-warszawa04.jpg
BCyDWOeBbS9UNgwPCrkesasEZr1hbRSvxtKPsCtZz4zZcM73q0BRNlnmuRdL_rezydencja-naruszewicza-warszawa05.jpg

Nowy budynek jest dość wysoki: składa się z dwóch segmentów, z których jedne ma pięć, drugi dziewięć kondygnacji. Zostały zróżnicowane nie tylko pod względem wysokości. Jedna część domu została pokryta jasnoszarą okładziną i uzupełniona ślusarką z aluminium. Drugi segment gmachu, znajdujący się od strony ulicy, to grafitowa ściana, przebita dużymi, oszklonymi loggiami, wyposażonymi także w ogrody zimowe. Tę ideę zróżnicowania brył pod względem i wysokości, i koloru tak opisuje inwestor: „Ośmiopiętrowy front budynku, pokryty grafitowym materiałem wyprodukowanym na bazie kamienia, stanowi wyższą część rezydencji. Znajdujące się po bokach głównej bryły niższe części budynku mają wysokość pięciu pięter i zwieńczone są tarasami z ozdobnymi pergolami. Skrzydła oraz przeszklone loggie nadają budowli lekkość i równowagę, oraz sprawiają, że budynek idealnie zgrywa się z otoczeniem”.

A2FE73vFNgOl5azdXM0kFnRRALoeUGw1OtTJvwyRLLp0zyOD2tgk2E6ETapu_rezydencja-naruszewicza-warszawa06.jpg
kvMmfnSXKPFrw1gz4UUDl3quyasQS1JtJ49J7CozXeynd3O4tfQcfFt4Wiuq_rezydencja-naruszewicza-warszawa09.jpg

Architekci zdecydowali się budowli nadać wyraz chłodny i elegancki. Gmach wydaje się pozbawiony jakichkolwiek ozdób – jest wygląd kształtują tylko ciemne i jasne okładziny o zimnym odcieniu oraz stalowe detale. Proste, wręcz surowe kształty brył nawiązują do stylistyki modernistycznej, której sporo można znaleźć wśród sąsiedniej zabudowy.

Kontrast jasnej i ciemnej barwy okładzin elewacyjnych jeszcze silniej został podkreślony we wnętrzu domu, które w całości utrzymano w czerni i bieli. Wyposażenie wnętrza stanowią meble i dodatki, projektu Macieja Zienia, znanego w Polsce dizajnera, który niegdyś projektował tylko stroje, teraz zaś tworzy również wnętrza.

BjX9ODAWuWJmi4lLJ9nNomhmhpE5xc6RRCpga656ca3PE9CQ7lNKq7uny3Ek_rezydencja-naruszewicza-warszawa02.jpg
4vzQBsO41xX2ul3AYfwPEdsrge5Oys7cU7HIt7kEdJYRaaBcWtXHtGwIOX70_rezydencja-naruszewicza-warszawa03.jpg

Stylistyka wnętrz daleko odbiega od tej, jaką nosi zewnętrze bloku. Chłodny modernizm na elewacjach w środku zmienia się w lekko pompatyczną, zdobną stylistykę rodem z luksusowych paryskich hoteli początku XX wieku. Pojawiają się tu dekoracyjne detale, rzeźbione profile ścian czy opraw drzwi, kominki, fotele w lobby; wszystko wyłącznie w czerni i bieli, czego kontrastowość podkreśla specjalnie zaprojektowane oświetlenie.

4rHOpDZQVeUh89DeY8rT74jZVMayLaEx4X2E92VxG1EEIKumz4WxB5VBXyfr_rezydencja-naruszewicza-warszawa10.jpg
pdtscJSNmVPfKU4U0kW7CPvkfEp1P2W4VauQ6nVKArWDhhcZ1ht0AG2x8NHj_rezydencja-naruszewicza-warszawa11.jpg

Ta bez wątpienia luksusowa i elegancka rezydencja o nowoczesnej, chłodnej architekturze wewnątrz zaskakuje – tak jakby inwestor nie mógł się zdecydować, czy bogatszych klientów przyciągnie surowa elegancja czy pompierskie, „klasycystyczne” zdobienia i postanowił je ze sobą połączyć. Tylko czy to był dobry pomysł? Postmodernizm, którego główną cechą było łączenie odległych stylistyk uznano za styl dawno miniony...

PxpSKP8rTPF7D2LppRk8IeiyTCoUtdcYWqv61OMTRbIEui6fvm0ndyjgwKX1_rezydencja-naruszewicza-warszawa12.jpg

Rezydencja Naruszewicza
Lokalizacja: Warszawa, ul. Naruszewicza
Inwestor: Platinum Properties Group S.A.
Inwestor zastępczy: Mace Polska Sp. z o.o.
Projektanci: Piotr Szaroszyk, Jan Rycerski, Paweł Kwaśniak
Generalny wykonawca: KARMAR SA, Warszawa
Powierzchnia zabudowy: 1206,42 m2
Powierzchnia użytkowa 9933,57 m2
Kubatura: 46705,75 m3
Realizacja: 2012
Ilustracje: szaroszyk.com.pl, budowaroku.pl, rezydencjanaruszewicza.pl, KARMAR S.A


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła muzyczna dla przyszłych wirtuozów
Szkoła muzyczna dla przyszłych wirtuozów

W 2015 roku został rozstrzygnięty konkurs architektoniczny na projekt nowej siedziby zespołu szkół m ...

Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej - prezentacja obiektu
Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej - prezentacja obiektu

Nowy Werdon to dość nietypowy obiekt mieszkalny, w którym zastosowano eksperymentalne połączenie „lo ...

Webinarium Leca: Izolacyjność akustyczna remontowanych stropów
Webinarium Leca: Izolacyjność akustyczna remontowanych stropów

Zapraszamy na webinarium architektoniczne firmy Leca, które poświęcone będzie izolacyjności akustyc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera