Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Basen z łukiem

 

Czas czytania: ~2 min


J2NezeRI68YSLEn2xYCrxZNekDwT3al5keVodQeIMdc8QKE2qpjsIAn7XKuJ_plywalnia-olsztyn02.jpg

Większość obiektów sportowych jest do siebie podobna – to proste hale, w których umieszczono baseny, boiska, przebieralnie i inne pomieszczenia towarzyszące. Miejskie czy uczelniane ośrodki sportowe, budowane zwykle z małego budżetu, mają przede wszystkim dobrze pełnić swoją rolę, nie oczekuje się, by zarazem były wyjątkowymi budowlami. Są jednak realizacje, które pokazują, że jest możliwy kompromis pomiędzy utylitarnością a dobrą architekturą. Za taki przykład można uznać oddany do użytku w ubiegłym roku ośrodek sportowo-rekreacyjny w Olsztynie. Obiekt, choć powstał przede wszystkim na potrzeby Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego jest dostępny także dla mieszkańców miasta.

VxUiLu8IXWGeqf24r2II4VnM2oR7ewAmtxhhusKAWCn9CRUc1aNSfq3pbCWw_plywalnia-olsztyn03.jpg
MBeVf8IC74yUefWEKANkQS84dPGA7PoF9iAwlNPh8Zvfjgj6auPY8fDnTKoO_plywalnia-olsztyn06.jpg
WBo2sfeobSKtVoNW5KZ0yvHi82ijxuetbvxBxM2LxNrfgrnPcPhzscCwcvDc_plywalnia-olsztyn07.jpg

Projekt architektoniczny budynku opracował zespół architektów z pracowni Rafała Jacaszka. Gmach należało zaprojektować z myślą o mających powstać tu w przyszłości hotelu i sali widowiskowej, czyli wkomponować w planowany układ urbanistyczny.

Budynek, mieszczący basen główny, basen do nauki pływania, zespół saunowy, sale sportowe, restaurację oraz pomieszczenia techniczne (od przebieralni po biura) otrzymał zwartą bryłę z elewacjami pokrytymi cegłą klinkierową. Aby przełamać monotonię prostej bryły dach nad wejściem głównym do budynku został łukowato wygięty i wsparty na trzech smukłych słupach. Narożnik budynku obok wejścia został przeszklony. Miękkie linie ścian i dachu przy wejściu tworząc „zapraszającą” przestrzeń.

BCU7JO9355wOhDU1CHXdKCeU1jCidE1BmwgnacF40mhPtygmKZWbTyxczR1z_plywalnia-olsztyn08.jpg
0QARJmapGMWAwUoodHgnFY2IsGvJUwY6106TaiesnAGbyVRu7a2iXf9o0GgY_plywalnia-olsztyn09.jpg
jHmQ9ActTDHzhI1xqmq231mPNscgK190LHFQev8vyOcC6qSBWr5oM4NzHXxl_plywalnia-olsztyn10.jpg

Od strony południowo-wschodniej w bryłę pływalni wkomponowano część, mieszczącą część rekreacyjną. Została ona pokryta zielonym dachem, opadającym ku ziemi. Jak piszą sami architekci: „Działanie to jest ściśle powiązane z funkcją obiektu – łukowe obniżenie dachu zlokalizowane jest nad pomieszczeniami nie wymagającymi dużych wysokości w świetle. Wspornik okapu , który okala budynek ma za zadanie kompozycyjnie „rozbić” wysoką ścianę i sprawić wrażenie unoszenia dachu – są to elementy charakterystyczne dla architektury obiektów sportowych”.

d4F4IuzY8Lqr7ewtjkwZ9n4hr168FvwwWjGu7it7e11QyP9wlHrSHLV6mQoH_plywalnia-olsztyn01.jpg
kJNrWAi0UJnfPv36ZWm8x8QmZP0N5bLl0Ga5IlxCF0E2pLxdKBnDJRiXH1LV_plywalnia-olsztyn04.jpg
t3CumOxIjjmuVcy35Lpd8ZbY9CQPoK6bbRzhAmFKxLcdbwnW7fvTbjSfRV4H_plywalnia-olsztyn05.jpg

Pływalnia Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
Lokalizacja: Olsztyn ul. Tuwima
Inwestor: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Projektanci: Rafał Jacaszek, Maciej Jacaszek, Grzegorz Porębski, Roland Kwaśny, Bartosz Zamorski
Powierzchnia zabudowy: 9492m²
Powierzchnia użytkowa: 6737 m²
Kubatura: 33500 m³
Projekt: 2008 – 2009
Realizacja: 2012
Ilustracje: restudio.com.pl, olsztyn.com.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera