Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowy biurowiec od Kuryłowicz & Associates

 

Czas czytania: ~2 min


Multimedialny Dom Plusa – taką nazwę nosi nowy biurowiec w Warszawie, którego projekt przygotowała pracownia Kuryłowicz & Associates.

 

AwrqJfZZmrNNRmlHOy6D1JqJ8Q3kIZXLZzb6UNiZFFxAyxFYUtCeNBp1YK4k_multimedialny-dom-plusa01.jpg

Nowy biurowiec od Kuryłowicz & Associates powstał na warszawskim Służewcu, a więc na terenie wciąż się rozbudowującej dzielnicy biznesowej. Sześciokondygnacyjny budynek w całości zajęła firma Plus, Stanął przy ulicy Konstruktorskiej, w sąsiedztwie siedzib pozostałych polskich operatorów sieci komórkowej, tworząc z nimi swoiste „komórkowe zagłębie”.

scLqmsAoYuaYhwXfbiBH4LDC7Hu9pe1xqfXL5RipEbjXmBv8Fpy7ud1bz3zW_multimedialny-dom-plusa06.jpg

Nowy biurowiec od Kuryłowicz & Associates jest jednym z ostatnich budynków, nad którymi osobiście pracował tragicznie zmarły w 2011 roku Stefan Kuryłowicz. W tej chwili w Warszawie powstają jeszcze dwa inne gmachy tej pracowni, oba wyjątkowe. Q22 przy Alei Jana Pawła II – to wieżowiec, który w najwyższym miejscu sięgnie 155 metrów. The Tides zaś wyrasta tuż nad Wisłą, długą przeszkloną elewacją będzie skierowany ku rzece.

iNIKeDHKV0cAmczqebuG87JT3XKpjKJlhBx92hCLIhVlme15uMqVvaG1bN8d_multimedialny-dom-plusa07.jpg

Nowy biurowiec od Kuryłowicz & Associates na warszawskim Służewcu został zorganizowany wokół wewnętrznego, zielonego dziedzińca, który architekci nazwali „azylem przed zgiełkiem ulicy”. W budynku powstała dwukondygnacyjna brama, stanowiąca wejście na ów dziedziniec, który wypełnia zieleń. Z dziedzińca dostać się można do trzech holi wejściowych.

rmT7YYxo9ofkhvejWhmbnn7mI0wUY6bvBGMRmvZCijERziD90XIGP3VPRAb9_multimedialny-dom-plusa08.jpg

Nowy biurowiec od Kuryłowicz & Associates został wyposażony w transparentną, „zapraszającą” fasadę, która poza walorem estetycznym ma też symboliczny – pokazuje firmę jako otwartą i przyjazną. Szklaną elewację wzbogacają panele z piaskowca, nadające rytmiczny podział ścianom zewnętrznym. Projekt dwóch elewacji bocznych tak opisują sami architekci: „Elewacje boczne - wschodnia, północna i zachodnia są elewacjami wychodzącymi na działki sąsiednie o przemysłowym charakterze. Ze względu na kompozycję budynku „do wewnątrz” – i otwarcie architektury na ul Konstruktorską, zaprojektowano je jako stonowane; dominują ściany w kontrastującej z frontem ciemno grafitowym kolorze”.

AL92QOxs2FtEgN0Ql3SS0oqVKFOYRjKAUbhkmJPZsebgXmtvEblYBShtCK5i_multimedialny-dom-plusa09.jpg

Nowy biurowiec od Kuryłowicz & Associates wpisuje się w nową zabudowę Służewca. Swoją stonowaną, elegancką formą stanowi kolejny krok w przemianie tej dzielnicy z przemysłowej na biznesową.

AA7lkDxX2Tej86JnWCfhnVVfHJzkE8nf51kbVbwgcHjCzzIFk8Ig1OZK3x7w_multimedialny-dom-plusa02.jpg

Multimedialny Dom Plusa
Lokalizacja: Warszawa, ul. Konstruktorska 4
Inwestor: White Stone Development
Projektanci: Kuryłowicz& Associates
Wykonawca: SPS Construction
Realizacja: 2015
Powierzchnia całkowita: 38 000 m2
Powierzchnia najmu: 23 000 m2
Źródło ilustracji: apaka.com.pl, white-stone.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Projekt przedszkola z cegły
Projekt przedszkola z cegły

Wśród realizacji architektonicznych nominowanych w konkursie Brick Award znalazły się obiekty o bard ...

Dom Kurtyna
Dom Kurtyna

Dom Kurtyna stanął na Mazowszu, niedaleko Warszawy. Powstał dla rodziny interesującej się sztuką, kt ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera