Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Park Naukowy Johanneberg - Goteborg

 

Czas czytania: ~2 min


Dzieło szwedzkiego biura White Arhitekter znajduje się na terenie kampusu Uniwersytetu Chalmers w Goteborgu.

 

qGcyc7hPsBGHICbG2urII9WTYo2o7Mvl6VNRG9EnJpXdQgVqYqNd0n3IhXrW_jsp-4.jpg

Dzieło szwedzkiego biura White Arhitekter znajduje się na terenie kampusu Uniwersytetu Chalmers w Goteborgu. Funkcjonuje jako inkubator innowacji w branży budowlanej oraz łącznik dla współpracy pomiędzy sektorem publicznym, prywatnym ze środowiskiem akademickim.

8zFeSeTPYjel39pUj7SqdiqwJqUC26YDjEykUevHHo6NOwCrHZHDdLGv9RE3_jsp-6.jpg

Budynek złożony z dwóch skrzydeł połączony został za pomocą mostów tworząc tym samym naturalną bramę prowadzącą do kampusu. Każde ze skrzydeł podkreślone jest odmienną barwą.Szklane elementy obiektu w zamierzeniu projektantów mają ułatwiać nawiązywanie kontaktów międzyludzkich. Wymiana wiedzy i doświadczeń w Parku Naukowym może przebiegać na otwartym dla wszystkich parterze. W jego przestrzeni wykorzystano meble o elastycznym charakterze, których układ łatwo dostosowuje się do różnego rodzaju spotkań i interakcji społecznych.

lP0eotM1XEKzTG1CXwCDTNUasaJLDtml3MK1jxliecxYDelMpa8mKfJ6huAU_jsp-7.jpg

Fasada składa się z kwater okiennych wyposażonych w system specjalnych żaluzji. Spełniają one podwójną funkcję, mogąc ograniczać wpadanie promieni słonecznych do wnętrza budynku, lub też po odwróceniu mogą zbierać i odbijać światło rozświetlając pomieszczenia. Narożniki obu budynków zostały zaokrąglone, a poszczególne piętra ułożone tarasowo. Cofnięcia i wypchnięcia kolejnych kondygnacji pozytywnie wpłynęły na ilość światła dziennego, które w dużej ilości dostaje się do przestrzeni publicznych kampusu.

vQ0a4PmdEKluHAIq9fm0fHpTvGhwjPvmnHvzu2Pw0eoIOm34tDTaM0wvsH7D_jsp-10.jpg

Zagospodarowanie najbliższego otoczenia obiektu zostało pomyślane jako zielona oaza, gdzie roślinność i woda stanowią kluczowe elementy. Wytworzony mikroklimat panujący pomiędzy budynkami kampusu wpływa stymulująco na lokalne życie akademickie. Twórczy kontakt człowieka z architekturą podkreślają, pozostawione odsłonięte, wszystkie powstałe w trakcie budowy ślady ziemne, odciśnięte wylewki, notatki naścienne czy też uderzenia i zarysowania widoczne na betonie.

xattW9Akx9kZVnX0UHSZVBEXyTJtlYu5OH81NqvdtJ3gT8nwOF6YKdMUkCSz_jsp-12.jpg

Budynek został zaprojektowany zgodnie z certyfikacją Sweden Green BuildingCouncil GOLD. Klient oraz najemcy wymagali realizacji programu zrównoważonego rozwoju podczas procesu realizacji. Odnosi się on m.in. do zastosowanych materiałów, czy ich transportu na plac budowy, mający również wpływ na środowisko. W Parku Naukowym powstało miejsce pracy dla blisko 400 osób, ale wpływ nowej publicznej inwestycji ma znacznie szerszy, ponadlokalny zasięg oddziaływania.

Źródło fotografii: white.se

Park Naukowy Johanneberg, Goteborg
Lokalizacja: Goteborg
Inwestor: Chalmersfastigheter AB
Projektanci: White Arhitekter
Powierzchnia:8 200 m2
Realizacja:2015


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Niezwykła realizacja domu
Niezwykła realizacja domu

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego opracowało biuro Fran Silvestre Arquitectos. Budy ...

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny
Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne - ekologiczny projekt architektoniczny

Mareckie Centrum Edukacyjno-Rekreacyjne (MCER) powstało wg projektu architektonicznego pracowni Punk ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera