Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rozbudowa Tate Modern - Londyn

 

Czas czytania: ~2 min


Nowa część brytyjskiego Tate Modern określana potocznie mianem „Switch House” powstała w sąsiedztwie dawnej hali elektrowni Bankside, która od 2000 roku pełni funkcje muzeum sztuki nowoczesnej.

 

JE5NOdbo5sH8t6jDsO0Vekh1Oti7zoZngSyvphEqoXXmqZRvxgmZX1MaqW2v_rtm-1.jpg

Nowa część brytyjskiego Tate Modern określana potocznie mianem „Switch House” powstała w sąsiedztwie dawnej hali elektrowni Bankside, która od 2000 roku pełni funkcje muzeum sztuki nowoczesnej. Projekt powierzono ponownie w ręce szwajcarskiego duetu Herzog & de Meuron, autorów modernizacji głównego budynku. Zadaniem architektów było stworzenie zestawu galerii w południowo-zachodnim narożniku działki położonej na brzegu Tamizy.

wrdV402ez6w7RnMml234XRTAKHsy6dCrn5AH8sCkf3NQ9FwcLGiBbD7NPbFD_rtm-2.jpg

Układ budynku tworzy centralnie położony trzon komunikacyjno-techniczny, wokół którego ułożone są piętrowo galerie. Poszczególne kondygnacje obrócone są względem siebie, co sprawia, że forma budynku uzyskała kształt skręconej wieży. Nowy budynek z istniejącymi galeriami łączą dwie kryte kładki piesze położone na pierwszym i czwartym piętrze. Całość założenia osiągnęła tym samym pierwotnie planowany układ z pierwszego konkursu przeprowadzonego w 1995 roku.

Kzrd6hnoWT1hdkzdDpsnLXIEmkndQcE7RbGjSy4bNqEvDPFNPe78FBM0pVAD_rtm-3.jpg

Wybór materiału elewacyjnego padł na cegłę, będącą główną substancją składową sąsiedniego, historycznego budynku. Projektanci zdecydowali się na użycie nietypowego wzoru wiązania cegieł, pozostawiając odstępy pomiędzy kolejnymi podwójnie układanymi modułami. W efekcie osiągnięto ażurową obudowę żelbetowej konstrukcji obiektu, porozcinaną poziomymi pasmami okien doświetlającymi wnętrza. Przemienność pełnych i pustych elementów podkreśla dodatkowo nocne oświetlenie budynku.

WJfxIPK49jbIwi1kaRfc7oY0IfVeA4BmS3kf19X62MRlb5Ikcg9zy2pmKO53_rtm-5.jpg

Wysoka na 10 pięter nadziemnych, mierząca 64,5m wieża została zwieńczona położonym na dachu tarasem z panoramicznym widokiem na miasto. Jej właściwa forma odchylonej piramidy sprawia, że sąsiednie budynki apartamentowe nie utraciły w pełni widoku na przepływającą obok rzekę. Na podziemną część galerii składają się trzy betonowe zbiorniki olejowe, przekształcone na przestrzeń dla performance’u, instalacji przestrzennych, tańca, muzyki i filmu. Wnętrza budynku zostały wykończone w surowej estetyce nawiązującej do industrialnej przeszłości otoczenia. Wyeksponowana betonowa konstrukcja dopełniona została prostymi drewnianymi meblami, będąc tym samym neutralnym tłem dla wydarzeń artystycznych.

NAR9ddGrP7l1SPTUzoQMO7ljpwF6s2KVwwdB3wf95Ciudau3TPcHzoBerWDr_rtm-6.jpg

Rozbudowa muzeum ma przyczynić się do stworzenia nowego modelu muzeów sztuki nowoczesnej i współczesnej poprzez integrację funkcji wystawienniczej, edukacyjnej i społecznej, wzmacniających więzi instytucji kultury z miastem. W rozbudowanej części Tate Modern można znaleźć prace takich artystów jak Marina Abramović, Carl Andre, Roni Horn, czy Kader Attia.

K145P8aZmrKtdnC04u5vYBPXD69he0mF4BQC8bC9ZBD4Mzbfg5YrSMdNURE7_rtm-7.jpg
4kV4XRUnXUxdI01XLeWgaunTOkMCiSDtdw66u4lmR9HjHrAioQoZWAZcBafZ_rtm-4.jpg

Źródło fotografii: herzogdemeuron.com

Rozbudowa Tate Modern, Londyn
Lokalizacja: Londyn
Inwestor: Tate
Projektanci: Herzog & de Meuron
Projekt: 2005-2012
Realizacja: 2010-2016
Powierzchnia terenu: 40 127 m2
Powierzchnia całkowita: 23 600 m2
Powierzchnia zabudowy: 2 905 m2
Ilość kondygnacji: 11


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy
Znamy zdobywców Nagrody Architektonicznej Prezydenta m. st. Warszawy

12 grudnia wieczorem, podczas uroczystej gali w Teatrze Studio ogłoszono laureatów corocznego konkur ...

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera