Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Ryzyko to nasz żywioł - Antoni Domicz i Małgorzata Pizio-Domicz

 

Czas czytania: ~1 min


Wywiad z architektami Małgorzata Pizio-Domicz i Antoni Domicz, laureaci Honorowej Nagrody SARP 2014

 

n5jHE8Wyz5TdX2ReIUHjc0APKGEdmULZNiXaisnCQLrDw1qCUt4yRugTUoEE_ryzyko-to-nasz-zywiol-domicz.jpg

Ryzykujemy non stop proponując rozwiązania uznawane za niekonwencjonalne i mając nadzieję na ich akceptację. Nie eksperymentujemy z bryłą bo nie widzimy w tym większego sensu i w naszym wykonaniu byłoby to nieszczerym, efekciarskim uleganiem modzie - mówią Małgorzata Pizio-Domicz i Antoni Domicz, laureaci Honorowej Nagrody SARP 2014

Krytyka Architektury: Dlaczego zostali Państwo architektami i czy to była dobra decyzja :) ?

MP-D: Architektura zrodziła się z moich zainteresowań plastycznych.
AD: Architektem zostałem trochę z przypadku, trochę dzięki „dobrym genom” mojego ojca inżyniera mechanika, autora pierwszego polskiego motoroweru Ryś. To była bardzo dobra decyzja mimo licznych momentów, gdy ją przeklinamy.

Krytyka Architektury: W tekście opublikowanym w “Krytyce Architektury” z 2014 roku pisali Państwo o społecznej degradacji zawodu architekta oraz o zawężającym się polu twórczej niezależności. Czy można prosić o rozwinięcie tych myśli ?
AD: „Nie będzie postępu bez elementu niepewności i poczucia, że wyruszamy w podróż w nieznane” powiedziała Zaha Hadid. Czy można sobie wyobrazić u nas mecenasa architektury, który z takim założeniem będzie podchodził do zadania inwestycyjnego?

Dalsza część wywiadu w numerze 1/2015 e-magazynu Krytyka Architektury. Pobierz bezpłatnie TUTAJ

bcdH5rT3gS1o5F67fVhALhUjOwyBQh1OPqF9yEBGh9DAL4BAhVlCNHOQNZRq_domicz-postac.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Pomysł na wielorodzinne budynki modułowe
Pomysł na wielorodzinne budynki modułowe

Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR) ogłosiło jakiś czas temu konkurs dla samorządów na koncepcj ...

Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad
Food Hall Browary w Browarach Warszawskich. Industrialne wnętrze pełne dobrego designu – prezentacja online i wywiad

Food Hall Browary to wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Warszawy. Nowoczesny street food pre ...

Architektura o niskim śladzie węglowym
Architektura o niskim śladzie węglowym

Kompleksowość działania branży architektonicznej i budowlanej sprawia, że nie jest łatwo mierzyć jej ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Opinie
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera