Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dach panu spadł

 

Czas czytania: ~2 min


LHX8a6zDORwckhnTeNje0uR232Ktnizm9L4LsMqZtAPe22fTcYEKHeeM4WWx_mitchell-stout-architects-1.jpg
„Dach panu spadł!”, chciałoby się krzyknąć do właściciela domu, stojącego w Auckland w Nowej Zelandii. Budowla, poza oryginalnym wyglądem łączy w sobie też wiele funkcji.
jsVwyss74FWyF5mJPsaTL0h2K19UYyvw5tcCdZF4Bk1LLLnpXlGwOOCpbb4H_mitchell-stout-architects-2.jpg
Zleceniodawcy postawili przed architektami niełatwe zadanie. Zażądali domu, w którym wygodnie i bezpiecznie będzie mieszkać starsze małżeństwo oraz ich dorosłe wnuki, oczywiście tak, aby na co dzień mieszkańcy nie wchodzili sobie w drogę i mieli zapewnione własne strefy domu. Ponadto w projekcie musiało się jeszcze znaleźć miejsce do pracy – wnuki pracują w domu i chciały mieć i na tę czynność wydzieloną część.
iHmfimPHfQBWh4xlX2GcYKTD8r51v75giyZjiBL6plg2fLaHuIBqMdAQwHSt_mitchell-stout-architects-4.jpg
Pracowni Mitchell & Stout Architects udało się nie tylko sprostać tym wymaganiom, ale też dobyć nagrodę - 2009 Auckland Architecture Award w kategorii architektury mieszkaniowej. W budynku mieszają się dwie inspiracje. Z jendej strony architekci czerpali z dorobku Le Corbusiera, którego cenią; z drugiej – betonowe, ale zarazem lekkie elewacje przypominają bunkry i umocnienia obronne, które niegdyś wznoszono wzdłuż morskiego wybrzeża.
UyZr6qaFs7jmuSMILmJWROhVdMOAuXNbrMSqTYQkYoI9IjP5eHYMQeiovsyV_mitchell-stout-architects-5.jpg
Dom stanął na nadmorskim zboczu, z pięknym widokiem na zatokę. Skomponowano go z kilku przenikających się brył, których „osobność” podkreślają łamane dachy, zrobione z... plastiku. Ten nietypowy materiał (przejrzysty poliwęglan) okazał się wystarczająco odporny i wytrzymały, nadał zaś budowli lekkości i jasności, przełamując ciężar betonowych elewacji.
vzfz6DB65WwdqyjbGmiLUezhPRch6RCH8Kf80KO4xmCMirkRZxA3QzUt3IR8_mitchell-stout-architects-6.jpg
Poszczególne bryły, z jakiś składa się dom skomponowano tak, że z każdej strony budynek wygląda inaczej. Od strony ogrodu sprawia wrażenie, jakby dwuspadowy dach zsunął się ze szczytu i „zawisł” wzdłuż bocznej elewacji. To oczywiście tylko wrażenie – ten „obsunięty” dach to w rzeczywistości jedno z pomieszczeń domu (część jego ścian wykonano także z płyt poliwęglanowych); w miejscu tradycyjnego dachu architekci umieścili taras i ogród. Foto: Patrick Reynolds dla Mitchell & Stout Architects, mitchellstoutarchitects.co.nz
rt2On9obqzKzwQXXmPqQjVOx2sukG1jL8tYG1iElJXpLp5qfDdvsWlokjFxH_mitchell-stout-architects-7.jpg
3KcnX26uryZbMHdPRCUkbPEvqwx0VC9xkkxK3UyyBVcvELNqSNuwaKOxEyTm_mitchell-stout-architects-8.jpg
7qaDd1UijpsjGjZUT1dyi2lbRDSrWn483BlqSGcW6eqX6RcgwoESmzmjnocA_mitchell-stout-architects-9.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny
Pracownia SLAS wygrywa konkurs architektoniczny

Pracownia SLAS zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie architektonicznym na projekt nowego gmachu Akade ...

Casa E – prosty dom w słońcu
Casa E – prosty dom w słońcu

Architekt Gabriel Montañés podzielił się z nami swoim projektem architektonicznym, zrealizowanym nie ...

Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji
Plebiscyt Polska Architektura XXL 2019 - czekamy na zgłoszenia realizacji

Przed nami dwunasta edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wspólne architekto ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera