Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Louverwall – kawiarnia z żaluzjami

 

Czas czytania: ~2 min


Louverwall – tak koreańska pracownia AND (architecture of novel differentiation) nazwała jedną z swoich nowych realizacji. To niewielki pawilon kawiarniany, który m.in. dzięki zewnętrznym żaluzjom zyskał wyjątkowy i charakterystyczny wygląd.

 

Louverwall – tak koreańska pracownia AND (architecture of novel differentiation) nazwała jedną z swoich nowych  realizacji. To niewielki pawilon kawiarniany, który m.in. dzięki zewnętrznym żaluzjom zyskał wyjątkowy i charakterystyczny wygląd. 

quD1Oi8NJ6LnP6ZZVx9CoAvWhXsjbq01tbgbvp3I2pIrU8KCrrvRrmkshrzL_louverwall01jpg.jpg

Louverwall – to zbudowany w mieście Paju niedaleko Seulu pawilon, mieszczący kawiarnię oraz mieszkanie właścicieli. Projekt zamówiła u architektów z pracowni AND para, planująca otworzyć kawiarnię muzyczną. Ich marzeniem było połączenie funkcji barowej z mieszkalną. 

d1zFdHyO4p4H7gu5UGTC7vUBHVz9ZVER8pxU1IjSvS149cUqF9rmkZBe5JJn_louverwall02jpg.jpg

Louverwall zgodnie z zamówieniem klientów wyposażono w trzy kondygnacje. Parter pawilonu zajęła kawiarnia, na dwóch wyższych poziomach powstało niewielkie mieszkanie dla właścicieli lokalu. Budynek wzniesiono z użyciem betonowej konstrukcji, jednak dużą rolę w tej budowli odgrywają drewno, aluminium i szkło.

94gKdmOPq6FseFuxj88HnKYcEuTtCQV3jUFLNC4MqIWo8JASCnAagZLy2IaP_louverwall03jpg.jpg

Louverwall powstał wśród gęstej zabudowy – z trzech stron otoczony jest innymi budynkami. Z tego powodu ważne było zapewnienie mieszkańcom poczucia intymności, odseparowania od sąsiadów. Jednocześnie fasada budynku była narażona na przegrzanie z powodu zbyt dużego nasłonecznienia. Wszystkie te warunki wpłynęły na kształt budowli. 

wn0vkdoGfExt2spgPhPprmVoeLVIKfGHTsabwiqj7S5QiGIgJWvDWv39Yqfu_louverwall04jpg.jpg

Louverwall otrzymał zwarty nieregularny kształt. Niektórym przypomina fragment tunelu, innym – zaokrąglony namiot. Forma jest wynikiem kontaktu: tylna i boczna ściana budowli zostały pozbawione okien, powiększono natomiast (poprzez jej „wybrzuszenie”) powierzchnię nasłonecznionej fasady. To frontowa ściana dostarcza wnętrzom słońce, boczne chronią prywatność lokatorów i gości kawiarni. 

wc6t384rIiMssHH1D1Y8vkKJrQgm4kxBPP5WrLhuOJY7cey14ExE3HKDXuCB_louverwall05jpg.jpg

Aby wnętrze Louverwall nie nagrzewało się całą fasadę poryto wykonanymi z aluminium zewnętrznymi żaluzjami. To one – w połączeniu z nietypowym kształtem budynku – nadały mu wyjątkowy charakter. Lśniące żaluzje ułożono na elewacji ukośnie, co jeszcze dodało dynamiki obłej sylwetce pawilonu. Aby cała budowla posiadała spójny charakter wnętrza skomponowano także w dość ekspresyjny sposób – tworzą je liczne skosy i zaokrąglenia, pokryte światłocieniowymi efektami, tworzonymi przez żaluzje.
Foto: Kyungsub Shin, www.a-n-d.kr

I8yedAedigwnQLLHfYLhOHob68KBjZAWDPBF6YTVTZJE5PZgE1FbkyxyVMUs_louverwall06jpg.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura, Kawiarnia, Louverwall, Hot

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera