Wulkan koncertowy - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wulkan koncertowy

 

Czas czytania: ~2 min


nWWRZTPc3ZcLjUC8Sb9yU2oMxZ4yBeHkb3yuBXNVavPFCoPcG9v0Av6q8jnJ_lanzarote.JPG
Duńskie biuro architektoniczne, Henning Larsen Architects we współpracy z hiszpańskim architektem Carlo Moralesem z pracowni Arquitecto SLP, wygrało w rozstrzygniętym pod koniec lutego konkursie na projekt nowej sali koncertowej i kongresowej w Arrecife – największym mieście wyspy Lanzarote na Kanarach. Palacio de Congresos ma powstać przy nadmorskiej promenadzie, a jego forma inspirowana jest naturalnym, „postrzępionym” krajobrazem wyspy. Louis Becker z HL Architects, podkreśla, że budynek został zaprojektowany specjalnie dla tego miejsca i nie mógłby powstać w żadnym innym – oddaje charakter Lanzarote, jej gór, wulkanów i morza. Jego forma nawiązuje do wulkanicznego pochodzenia wyspy, co podkreśla zewnętrzna okładzina z czarnego bazaltu (skały pochodzenia wulkanicznego), poprzecinana szczelinami, przez które będzie przeświecać pomarańczowe światło. To zestawienie barw ma przypominać wulkan w chwili erupcji i dodać budynkowi ekspresji. Foyer z kolei zostało pomyślane jako „grota”, co jest wyraźnym nawiązaniem do dwóch głównych atrakcji turystycznych wyspy – utworzonych z wulkanicznej lawy jaskiń Jameos del Agua i Cueva de los Verdes.
VnETs5y2e9eKlQz5oFGec7et5Rwxt3OtJlud71nTG0zuZi1yQ825tetJmHjL_lanzarote-1.JPG
Przyciągającą wzrok formę połączono z innowacyjnymi, nowoczesnymi rozwiązaniami, zapewniającymi sprawne funkcjonowanie sal koncertowych i konferencyjnych. Obiekt będzie zapewniał odpowiednie warunki zarówno dla koncertów muzyki klasycznej, jak i elektronicznej, a także konferencji. Jego wnętrze będzie elastyczne – wielkość znajdujących się w nim trzech sal, będzie można zmieniać w zależności od potrzeb, a zastosowana w sali koncertowej i konferencyjnej chowana widownia umożliwi różnorodne ich wykorzystanie. Sala konferencyjna i koncertowa – obie połączone z wieżą sceniczną – pomieszczą się około 2 tysięcy osób. Dzięki łagodnemu klimatowi panującemu na wyspie możliwe będzie przeniesienie części funkcji na zewnątrz budynku. W ten sposób powstanie Plac Konferencyjny, umożliwiający organizowanie wydarzeń i konferencji na świeżym powietrzu. Powierzchnia użytkowa obiektu będzie wynosić 15 tysięcy m². Jak przystało na projekt duńskich architektów, nie mogło w nim zabraknąć rozwiązań ekologicznych. Budynek będzie wyposażony w kolektory słoneczne najnowszej generacji, a zastosowane materiały odbijające promienie słoneczne zapewnią utrzymanie wewnątrz budynku przyjemnego chłodu bez konieczności używania klimatyzacji.
U0KGIolKNvFNff9MJRIj8vT696PdXis5AFIYL0vQtb84vQYdDk40iulUScbV_lanzarote-2.JPG
Budowa Palacio de Congresos ma się rozpocząć jeszcze w tym roku i zakończyć w 2013 r. Henning Larsen Architects są już znani z projektów kilku tego typu obiektów, min. opery w Kopenhadze, narodowej sali koncertowej w Reykjaviku czy sali koncertowej i kongresowej w Uppsali w Szwecji. Ta ostatnia otrzymała nagrodę City Environment Prize 2008, którą władze miejskie przyznają przedsięwzięciom przyczyniającym się do rozwoju miasta. Obecnie, również we współpracy z Carlo Moralesem, Duńczycy pracują nad nową narodową salą koncertową w Dublinie.
Obsex3O3R0hZV075xYTBOhrbI0T416LjjTI7ao8pOB6RvP0kY6IpDkmoDI0k_lanzarote-3.JPG
M6Un9op5dXkEFAzAd2c4lKwIYqcNxKZRil3JuTzIQ7WpQ5ytFdZg6yDeRVVj_lanzarote-4.JPG

Podepnij swój artykuł

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera