Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe Żerniki wg Major Architekci - architektura mieszkaniowa

 

Czas czytania: ~3 min


Osiedla Nowe Żerniki koneserom architektury nie trzeba przedstawiać. Modelowe osiedle, inspirowane najlepszymi urbanistycznymi koncepcjami sprzed II wojny światowej, rośnie na obrzeżach Wrocławia od kilku lat. Jego pomysłodawcom i twórcom udaje się konsekwentnie realizować założoną na starcie ideę o powstaniu miejsca do życia wartościowego zarówno urbanistycznie, jak architektonicznie.

 

Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa
Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa

Kolejne realizowane na terenie Nowych Żernik projekty architektoniczne nie tylko reprezentują wysoki poziom same w sobie, zdobywają także liczne nagrody architektoniczne, jak Osiedle Atmosfera czy kwartał, zaprojektowany przez biuro Marcina Majora, wyróżniony niedawno w polskiej edycji konkursu Brick Award.

Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa
Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa

Wyjątkowa realizacja mieszkaniowa

W konkursie architektonicznym Brick Award kompleks zabudowy mieszkalnej, projekt architektoniczny biura Major Architekci, zdobył wyróżnienie w kategorii „Sharing Public Spaces”, w której doceniane są realizacje przełamujące stereotyp budynków o przeznaczeniu edukacyjnym, kulturalnym, ochrony zdrowia, czy projektów infrastrukturalnych. Laury trafiają do obiektów, które są nie tylko funkcjonalne i komfortowe, ale potrafią zaskoczyć niebanalną architekturą.

Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa

Wydaje się, że realizacja architektoniczna zespołu Marcina Majora rzeczywiście te warunki spełnia. Bo choć jest to w gruncie rzeczy prosty kwartał zabudowy mieszkaniowej, został zaprojektowany z dbałością zarówno o architekturę, jak otaczającą bloki przestrzeń. Kwartał ma niejako dwa oblicza: jako że stanął na styku strefy miejskiej i mieszkaniowej osiedla Nowe Żerniki z jednej strony zamknięty został dużym budynkiem galeriowym z usługami na parterze, z drugiej jednak uzupełnia go kameralny układ trzech niskich budynków mieszkalnych.

Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa

Zobacz dobrze zaprojektowane osiedle

Cały kompleks posadowiono na wspólnej platformie, co nadało zwartości zespołowi domów. Porządkuje go oparcie o układ dwóch krzyżujących się osi. Jak to opisują sami architekci: „Oś poprzeczną wyznaczają prowadzące z osiedlowego bazaru szerokie schody, którymi można się dostać na wewnętrzny, zielony dziedziniec. Kompozycyjnie domyka ją ściana szczytowa budynku galeriowego. (…) Oś podłużną wyznaczono jako kontynuację ciągu pieszego, zaprojektowanego w sąsiednim kwartale. Prowadzi ona przez taras rekreacyjny i zakończona jest dużym przebiciem w ścianie galeriowca”. Przestrzenie wewnątrz kwartału wypełnia zieleń oraz elementy małej architektury.

Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa

Zaprojektowanie układu kwartału na trzech poziomach pozwoliło na stopniowanie prywatności jego przestrzeni. Jak można przeczytać w opisie tej realizacji architektonicznej: „Dziedziniec galeriowca na poziomie półpiętra stanowi przestrzeń miejską, półpubliczną, powiązaną z bazarem i usługami osiedlowymi. Z kolei wyższy taras rekreacyjny jest przeznaczony głównie dla mieszkańców kwartału. (…) Mieszkania na parterze są wyniesione w stosunku do poziomu tarasu nad garażem o wartość 70cm, co zapewnia im prywatność, również poprzez odpowiednie ukształtowanie terenu za pomocą gradacji wysokości nasypanych górek kształtujemy przestrzenie bardziej prywatne”.

Nowe Żerniki, Major Architekci, osiedle we Wrocławiu, architektura mieszkaniowa

Kwartał zabudowy mieszkaniowo-usługowej - metryczka realizacji architektonicznej

Lokalizacja: Wrocław, Nowe Żerniki, ul. Krystyny i Mariana Barskich oraz Tadeusza Brzozy
Inwestor: Atal S.A.
Projektanci: Major Architekci - Marcin Major, Marcin Dziewoński, Magdalena Paryna, Joanna Styrylska, Maciej Hawrylak. Współpraca autorska: Marta Górniak, Anna Major, Alicja Miasik, Jakub Dobras, Alicja Adamowicz, Izabela Owczarek
Powierzchnia: 15 460 m2
Projekt: 2014
Realizacja: 2018
Źródło: majorarchitekci.pl


Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Mieszkaniowa, Realizacja Architektoniczna, Budynek Mieszkalny

Bryła biurowa na planie koła
Bryła biurowa na planie koła

Polska Spółka Gazownictwa w Gdańsku doczekała się nowej siedziby. Została ona zlokalizowana przy uli ...

Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller
Kajstaden – najwyższy w Szwecji budynek z drewna od CF Møller

550 ton dwutlenku węgla pozwala oszczędzić budynek, wzniesiony z drewna zamiast z betonu – mówią inż ...

Horizone Studio projektuje na Białorusi
Horizone Studio projektuje na Białorusi

Przy jednej z głównych ulic Brześcia, w bezpośrednim sąsiedztwie Brzeskiego Uniwersytetu Techniczneg ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera