Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Biennale Architektury w Wenecji o polityce

 

Czas czytania: ~2 min


Biennale Architektury w Wenecji – to wystawa główna oraz prezentacje w pawilonach narodowych. I choć te drugie są zazwyczaj odpowiedzią na narzucone przez głównego kuratora Biennale hasło przewodnie, poszczególne kraje interpretują to samo na wyjątkowo wiele sposobów. Nie inaczej było w tym roku.

 

ZQKsetFx53GimQLSyPdcXrJYUdzf7opIE1bvjAr7C1RefViVUrq26LMu1ZPl_ir-great-britain-0092jpg.jpg
wLarlh3dyNCMqIBqjTzBBx2jQAW9InKl0vUJtxYOfsQdqY2A2SpEufZmuDSc_ir-great-britain-0095jpg.jpg

Hasłem Biennale Architektury w Wenecji  w 2018 roku było „Freespace”. Każdy kraj mógł w tym słowie znaleźć sens, wokół którego zbudował swoją wystawę; spacer po pawilonach narodowych pokazał, że w tym niepozornym wyrazie tkwi naprawdę wiele znaczeń.

oVioJRpmedzlR8LXYyzBIeNvX7Q5r1y6dsZSbcqYOt5x5RB5Vvn3S5DIyMG1_ir-great-britain-5539jpg.jpg
R2nsI6TVBzoB3ESdPInIu2r6DynSnKuO5bQtpRoIQDuLU3HwwwPlzpvNMgOe_ir-great-britain-1076jpg.jpg

Jury Biennale Architektury w Wenecji – jak przy okazji każdej edycji – przyznało nagrody tym pawilonom, w których wystawy były szczególnie ciekawe, ważne, inspirujące. Złotego Lwa dostała Szwajcaria, jednak wyróżnienie powędrowało do Wielkiej Brytanii, która swój pawilon… pozostawiła pusty.

pGjZzYYuDpMQzDEmvTGIBiBDkgvgtkMX6qgoD1c6HZc4xQvg5QeBB6GxTgHp_ir-great-britain-1907jpg.jpg

Wystawa Wielkiej Brytanii na Biennale Architektury w Wenecji nosiła tytuł „Island (Wyspa)” i była jednym z najczęściej komentowanych pawilonów narodowych. Sam budynek kuratorzy i projektanci wystawy (czyli zespół z pracowni Caruso St John Architects i Marcus Taylor) pozostawili pusty. To wymowny gest, co do znaczenia którego twórcy nie pozostawili wiele wskazówek.

Ypq2WVQc3EBbDddu154eQyPJqNSJ2DBcxQ0dZTlJTSB3z7M8CpIrvigCnBP3_ir-great-britain-1924jpg.jpg

Na zewnątrz pawilonu powstała natomiast stalowa klatka schodowa, po której można było wejść na dach budynku. Tam powstała przestrzeń publiczna z miejscami do siedzenia, parasolami, no i pięknym widokiem na Wenecję. Puste wnętrze pawilonu w tym czasie służyło jako miejsce spotkań (od debat architektonicznych, po pokazy filmów, koncerty, a nawet wieczorki literackie).

pvPcOAQuuBxYZSmA7uRZxXkNBOGjlSIQJp42TSeQRslFI1L1o77I0LIdqrzv_ir-public-1683jpg.jpg

Brytyjski pawilon na Biennale Architektury w Wenecji szybko zinterpretowano jako wyraźny komentarz w sprawie Brexitu. Pusty budynek, który może być i schronieniem, i miejscem wygnania, skontrastowano z szerokim widokiem, rozciągającym się z dachu. Te dwa światy – niczym dwie strony jednego medalu – pokazywać by miały to, czego Brytyjczycy doświadczają od jakiegoś czasu: niemożności zdecydowania się, czy większą wartością jest „szeroki świat”, czy raczej „wnętrze”…

nlRlznvKjPxQczgBAeIapWiC5eGzvIKyKO4yPZnUud6NUEEYUtzrzntl15yE_ir-public-1686jpg.jpg

Sami projektanci pawilonu podsuwają wiele interpretacji, wyliczając skojarzenia, które można mieć w obliczu tej wystawy (m.in. zmiany klimatu, opuszczenie/osamotnienie, kolonializm, uchodźstwo, Brexit, izolacja i in.). Jakiekolwiek znaczenie znajdzie się w tej nietypowej ekspozycji, jej wymowa pozostanie polityczna.


Fot. Italo Rondinella, Courtesy: La Biennale di Venezia, labiennale.org


Podepnij swój artykuł

tagi

Architektura Zagraniczna

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera