Projekt rewitalizacji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe życie ceglanej bryły

 

Czas czytania: ~2 min


Już niebawem zakończy się remont i adaptacja do nowych potrzeb dawnego budynku Dyrekcji Stoczni. Ten XIX-wieczny obiekt położony jest na terenie Stoczni Cesarskiej w Gdańsku, w przestrzeni, która przechodzi właśnie proces rewitalizacji.

 

Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni
Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni

Projekt rewitalizacji budynku

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania gdańskiej Stoczni Cesarskiej rozstrzygnięto w 2018 roku. Pierwszą nagrodę otrzymało wówczas konsorcjum pracowni – duńskiej Henning Larsen i polskich BBGK z Warszawy i A2P2 architecture & planning z Gdańska. Niedługo potem poznaliśmy projekty pierwszych budowli, jakie mają uzupełnić ten poprzemysłowy obszar. Teraz do użytku zostaje oddany pieczołowicie wyremontowany gmach dawnej Dyrekcji Stoczni.

Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni
Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni

Teren Stoczni Cesarskiej przechodzi przemianę, polegającą na nadaniu temu historycznemu terenowi nowych funkcji, nowego życia, przy jednoczesnym zachowaniu jego charakteru i tożsamości. Przemiana dawnego budynku Dyrekcji w nowoczesny biurowiec jest jednym z przykładów tego działania.

Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni
Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni

Z zewnątrz bryła pozostała w swoim historycznym kształcie. Inwestor wylicza: „Jednym z największych wyzwań było odnowienie wielu oryginalnych materiałów, pozwalających utrzymać wyjątkowego ducha tego miejsca. Wyczyszczono 160 tysięcy historycznych cegieł, co pozwoliło na wyeksponowanych ceglanych murów. Gruntowanej renowacji przeszły oryginalne drewniane schody. Ponadto, wymienionych, lub odrestaurowanych zostało 330 okien. Oprócz tego naprawionych, uzupełnionych lub wymienionych zostało 100 km fug”. Na wieży budynku znów pojawił się zegar.

Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni
Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni

Nowe życie zabytku

Mimo że wnętrza historycznego obiektu dostosowano do współczesnych wymogów, i tu udało się odnowić i zachować sporo detali, np. boazerie, parkiety, część mebli w zabudowie. Za projekt wnętrz budowli odpowiadała pracownia Roark Studio, która połączyła te historyczne przestrzenie ze współczesnymi rozwiązaniami. „Praca przy obiekcie tego typu wymagała wrażliwości, szacunku, kreatywności oraz cierpliwości” – mówi Paulina Lehmann, architekt prowadzący z Roark Studio.

Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni
Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni

Rewitalizacja budynku dawnej Dyrekcji Stoczni - metryczka projektu architektonicznego

Lokalizacja: Stocznia Cesarska, Gdańsk
Inwestor: Stocznia Cesarska Development
Projekt architektoniczny wnętrz: Roark Studio
Powierzchnia: 4000 m2
Realizacja: 2020
Źródło: stoczniacesarska.pl


Podepnij swój artykuł

tagi

Budynek Biurowy, Nowoczesne Biuro, Realizacja Architektoniczna, Realizacja Budynku

Najlepsza architektura Małopolski
Najlepsza architektura Małopolski

Nagroda Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza – to konkurs architektoniczny organizow ...

Dom Zerokosztowy - prezentacja online
Dom Zerokosztowy - prezentacja online

Nowe realizacje to już stały cykl prezentacji online organizowany przez Grupę Sztuka Architektury. T ...

Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?
Webinarium Schüco: Architektura bez barier – demografia czy potrzeba?

Architektura bez barier to temat kolejnego webinarium architektonicznego firmy Schüco, które odbędzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Kraj
ZOBACZ TAKŻE

PRACA:
Zatrudnię
  • Zatrudnię

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera